субота , 20.04.2024

Тривожний парадокс: заробітчани пересилають в Україну більше грошей, аніж країна заробляє на експорті продуктів

Навіть коли глобальні ціни на зерно та метали б’ють рекорди, виробники цих продуктів все одно заробляють на експорті менше грошей, ніж українські трудові мігранти пересилають на Батьківщину.

заробітчани

Лише за дев’ять місяців 2021 року заробітчани відправили $10 млрд, а за останні 12 місяців – $13,7 млрд, за даними Нацбанку. Для порівняння: експортний виторг виробників зернових культур за останні 12 місяців – $12,3 млрд, виробників чорних металів – $10,4 млрд, IT-послуг – $3,4 млрд.

Торік через пандемію трудова міграція сповільнилася, а цього року завдяки вакцинації та відкриттю кордонів – знову пішла вгору, пише керівництво Національного банку в інфляційному звіті за жовтень. В чому причина? Україна не витримує конкуренції із зарплат, пише Нацбанк. Мінімальна зарплата в Україні – близько 200 євро, а в Чехії – 597 євро, в Польщі – 619 євро, в Німеччині – 1585 євро, свідчать дані Eurostat.

2021 року, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень, кількість українців, які їдуть за кордон на заробітки, – до 3 млн. Роботодавці за кордоном зацікавлені у трудових мігрантах: вони готові давати бонуси, допомагати з документами та асиміляцією. В одній Польщі у 2020 році загальна кількість приїжджих, які працюють понад три місяці, зросла на 9% – до 48%.

Читайте також:
На Прикарпатті нещеплені педагоги не матимуть можливості викладати навіть у режимі «online»