субота , 27.04.2024

Прикарпатець, який вбив знайомого і тіло закопав біля річки, отримав 14 років тюрми

14 років тюрми присудили чоловіку на Франківщині, що вбив і закопав чоловіка, у якого тимчасово проживав.

вбивство у НадвірнійТакож він прихопив із місця автівку, телефон, документи, гроші вбитого. Про це йдеться у вироку Богородчанського райсуду від 22 вересня 2021 року. Фігурант справи – раніше судимий, зокрема вироком від 2005 року до 11 років тюрми за вбивство. 

Як вбачається із обвинувального акту, 16 вересня 2020 року обвинувачений у місті Надвірній перебував у будинку свого знайомого, у якого і мешкав протягом вересня. Між ним та власником будинку виник конфлікт, у результаті якого обвинувачений вдарив кулаком в ніс та молотком в голову власнику будинку. Від отриманих травм чоловік помер.

Після чого обвинувачений переніс вбитого у його ж автівку “Volkswagen T-4” та перевіз до річки,  Бистриця Надвірнянська, що в селі Пнів Надвірнянського району, де закопав на березі. У авто він знайшов телефон із 180 грн потерпілого і привласнив їх. Повернувся до домівки потерпілого, покинув “Volkswagen T-4”  та взяв іншу автівку потерпілого  “Mitsubishi Pajero”, після чого покинув місце злочину.

Такі дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за п. 13 ч. 2 ст. 115 – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, ч. 1 ст. 185 – таємне викрадення чужого майна (крадіжка), ч. 1 ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом, ч. 2 ст. 289 КК України – незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене повторно.

Однак у суді обвинувачений вину визнав частково – не визнав  вину у вчиненні умисного вбивства, оскільки наміру вбивати не мав. Сказав, що мобільний телефон потерпілого  та автомобіль “Volkswagen T-4” використав з метою приховати вчинене без наміру викрасти їх. А ось вину у викраденні “Mitsubishi Pajero” визнав повністю.

Також розповів, що із потерпілим був знайомим близько 6 років. В кінці серпня – вересні 2020 року він час від часу проживав у потерпілого, з яким ремонтував автомобілі, за що останній платив йому певні кошти. Часто між ними виникали словесні конфлікти, однак такі в бійку не переростали. Щодо вбивства, то заявив, що захищався від потерпілого під час бійки, і вдарив його молотком,  який перед тим вибив з рук потерпілого.

Суд, дослідивши матеріали справи, опитавши свідків і т.д., прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого за всіма вищезгаданими статтями. Тож визнав винним і дав у підсумку 14 років тюрми з конфіскацією майна.

Також суд сказав задоволити цивільний позов доньки вбитого про відшкодування 300 тис. моральної шкоди.   Наразі вирок законної сили не набрав. На нього подали апеляцію.

Діана БОЙКО

Читайте також по цій темі:
У Надвірній зловмисник убив 56-річного чоловіка, а тіло закопав біля річки