п’ятниця , 26.04.2024

Лікар з Рогатина за підробку ПЛР-тестів отримав умовний термін

Рік умовно отримав рогатинський лікар ортопед-травматолог за підробку ПЛР-тестів та використання підробленої печатки приватного медзакладу.

Чоловік продавав тести з негативним результатом по 500 гривень. Про це йдеться у вироку Рогатинського райсуду від 20 вересня. Обвинувачений – лікар ортопед-травматолого ортопедо-травматологічного відділення КНМП «Рогатинська ЦРЛ».

Як вбачається із обвинувального акту, 25 лютого 2021 чоловік за допомогою робочого комп’ютера та принтера для одного із клієнтів виготовив довідку про проходження лабораторного дослідження на наявність захворювання.  У довідку вніс неправдиві відомості щодо результату дослідження «не виявлено/negative» та “видавав” її від імені діагностичного центру.  Того ж дня продав її замовнику за 500 грн.

У березні 2021 лікар пішов ще далі – через сайт ОЛХ знайшов чоловіка, який погодився йому виготовити підроблену печатку відокремленого підрозділу діагностичного центру. Вона обійшлась медику у 450 грн. Далі медик виготовляв на замовлення клієнтів підроблені довідки, видавав їх від імені того ж медзакладу,  на деяких ставив відтиск підробленої печатки. Загалом, у вироку йдеться про близько 10 таких довідок.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані за ч.1 ст.358 “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”, ч.5 ст.27 ч.1 ст.358 – пособництво у виготовленні підробленої печатки, ч.3 ст.358 КК України – повторне вчинення умисних дій, які виразились у підробленні іншого офіційного документа.

У суді обвинувачений вину визнав повністю. І зважаючи на позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким з учасників процесу не оспорюються.

Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні вищезгаданих злочинів. За сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначив остаточне покарання у виді двох років тюрми, але на підставі ст. 75 КК звільнив від їхнього відбування, присудивши рік іспитового строку. Вирок набрав законної сили 21 жовтня.

Діана БОЙКО

Читайте також:
На Прикарпатті викрили медпрацівницю, яка вносила недостовірні дані про СOVID-вакцинацію