п’ятниця , 19.04.2024

За смертельну аварію, у якій на Прикарпатті загинула 13-річна дівчина, водійка отримала умовний термін

Умовне покарання призначили водійці легківки, що вилетіла на зустрічну смугу та зіткнулась з іншою 2 січня 2021 року у селі Новоселиця.

Новоселиця ДТП

Як повідомляли тоді ЗМІ, моторошна автотроща забрала життя 13–річної дівчини, ще четверо людей отримали травми.

Як вбачається із вироку Долинського райсуду від 21 вересня 2021 року, ДТП трапилась о 9 годині ранку 2 січня. Водійка “ВАЗ-21120”  порушила правила дорожнього руху та експлуатації транспортного засобу, адже  висота малюнка протектора шин задніх коліс вищевказаного автомобіля не відповідала вимогам п. 31.4.5 ПДР України.  Вона не впоралась з керуванням, допустила занос авто і перетнувши суцільну лінію, виїхала на зустрічну смугу, де зіткнулась із “Renault Megane Scenic”.

Унаслідок зіткнення загинула неповнолітня пасажирка, яка сиділа у “ВАЗі” на передньому сидінні і постраждала пасажирка, що сиділа в автівці на задньому сидінні. Остання отримала травми середньої тяжкості. Загалом, як вбачається із матеріалів справи, тоді госпіталізували ще і водійку “ВАЗу”, і пасажира “Renault Megane Scenic”, однак у справі – лише одна потерпіла, пасажирка із “ВАЗ”.

Допитана у суді обвинувачена вину визнала, розкаялась. Розповіла, що керувала автомобілем, який почало заносити і більше нічого не пам`ятає. Просила суворо не карати. Потерпіла через канцелярію суду подала заяву про подальший розгляд справи без її участі у зв`язку з тим, що вона постійно проживає у Києві, а також їй психологічно важко брати участь у судовому засіданні. Жодних претензій до обвинуваченої  не має і мати не буде.

Зважаючи на повне визнання вини обвинуваченою та не оспорювання іншими учасниками справи її фактичних обставин, суд визнав недоцільним дослідження інших доказів відносно тих обставин провадження, які ніким не оспорюються. А проаналізувавши здобуті докази у суді, він прийшов до переконання про доведеність вини.

Тож визнав обвинувачену винуватою у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК та присудив три роки тюрми з позбавленням права керування на рік. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, призначивши 2 роки іспитового строку. Також суд сказав стягнути з неї 6 тис. 758 грн за проведені експертизи.

Діана БОЙКО