четвер , 09.05.2024

У Франківську словацька режисерка презентувала фільм про права жінок під час пологів

В Івано-Франківську у Підземному Переході “Ваґабундо” словацька режисерка Майя Мартіняк презентувала документальну стрічку “Невидимі”. 

фільм

У фільмі йдеться про права жінок під час пологів. Про основну ідею фільму і те, чому ця кінострічка важлива, з кореспонденткою Суспільного поділилися режисерка фільму, а також директорка Правозахисного департаменту громадської організації “Dokudays” Ксенія Шиманська.

“Ідея фільму — показати травмованих жінок під час пологів. Ми хотіли показати, як кожна дія може вплинути на жінку. Я спілкувалася з експертами і чула, що неналежне ставлення з боку лікарів чи медперсоналу негативно впливає на стан жінок і їхнє самопочуття надалі. Це їх психічно травмує”, — розповідає Суспільному режисерка фільму Майя Мартіняк.

З її слів, потрібно змінити систему пологів. Крім того, додає авторка, важливо, аби люди почали обговорювати проблему порушення прав породіль.

“Ми зібрали історії трьох жінок, які зіткнулися з такими проблемами. Також у фільмі є зразок пологів — гарне ставлення до породіль, професіоналізм з боку лікарів. Варто зазначити, що під час зйомок фільму ми зрозуміли, що схожі проблеми під час пологів є не лише в Україні чи Словаччині, а й в усьому світі”, — каже Майя Мартіняк.

Зі слів директорки Правозахисного департаменту організації “Dokudays” Ксенії Шиманської, фільм дає можливість задуматися, чи все влаштовує жінок під час пологів.

“Ми наполягаємо, що під час пологів повинен бути комфорт, і жінка чи її партнер повинні відчувати повагу. Проблемами під час пологів є питання приватності, коли неналежним чином ставляться до жінок. Іншою проблемою є те, коли в стресовому стані жінкам не пояснюють, що відбувається, який перебіг пологів, який стан здоров‘я дитини. Також є випадки, коли лікарі не дають обирати породіллям, як їм народжувати: чи з медикаментозним втручанням, чи потрібен кесарів розтин. Є такі випадки, коли породіллю змушують народжувати так, як вирішив лікар, без пояснень та можливості вибору”, — каже Ксенія Шиманська.

Вона також додає, що у фільмі режисерка наголошує про важливість ролі акушерки під час пологів.

“Вона (акушерка — ред.) є тією людиною, яка підтримує. Вона — поруч із жінкою від початку і до кінця пологів. Вона повинна розділяти емоції породіллі”, — говорить правозахисниця.

Ксенія Шиманська каже, що є випадки, коли медпрацівники вимагають хабарі.

“Якщо жінка іншої національності чи просто має інший вигляд, тобто є дискримінація. В таких випадках породіллям треба пам‘ятати про свої права і не боятися захистити себе. Для цього перед пологами треба ознайомитися із законодавством — “на що я маю права і що робити, до кого звертатися в разі їхнього порушення”, — говорить Ксенія Шиманська.

Читайте також:
У Франківську власниця магазину власноруч облаштувала соціальний кошик (ФОТО, ВІДЕО)