п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті засудили водія, який оминав ями на дорозі і збив на смерть мотоцикліста

Три роки тюрми присудив Богородчанський райсуд винуватцю смертельної аварії, що трапилась у 2019.

Яблунька ДТП

Тоді водій “Opel Vectra”, намагаючись об’їхати вибоїни, зіткнувся з мотоциклом на зустрічній смузі.

Про це йдеться у вироку суду від 9 вересня 2021 року. Як випливає із матеріалів справи, аварія трапилась 25 липня 2019 року близько 21.00. Водій “Opel Vectra” із швидкістю 30-40 км/год рухався по вулиці Могильницького в селі Яблунька Богородчанського району.

Дорога там розділена на дві смуги суцільною лінією. На зустріч  своєю смугою мчав водій на мотоциклі “Honda” із пасажиром. Швидкість його руху була 100-150 км/год при допустимій 50 км/год.  І в той момент, коли водій “Опеля”, оминаючи вибоїни на своїй смузі, виїхав на зустрічну – зіткнувся із мотоциклом.

У результаті зіткнення мотоцикліст отримав травми, від яких помер наступної доби у лікарні. Його пасажир отримав травми середнього ступеня. Такі дії водія легковика були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК.

Причому,  була відкрита справа і щодо дій мотоцикліста за ч.1 ст. 286 КК, однак її закрили у зв’язку із його смертю. Обставину порушення правил дорожнього руху самим потерпілим мотоциклістом захисник водія легківки просив врахувати як пом’якшуючу обставину. Разом з тим, на думку суду, факт порушення ПДР України мотоциклістом  не звільняє водія легківки від виконання вимог Правил дорожнього руху України.

У суді обвинувачений водій легківки вину визнав. Розповів, що мотоцикла побачив ще за 150 м, але вважав, що має достатньо часу для об’їзду вибоїн. Цивільний позов потерпілої – матері мотоцикліста визнав частково – на 100 тис.  Зазначив, що його батьки та дружина неодноразово намагались відшкодувати шкоду потерпілій, однак остання відмовилась. Потерпілому пасажиру матеріальна та моральна шкода відшкодована ним в повному обсязі.

Суд, опитавши свідків, дослідивши матеріали справи,  прийшов до висновку про доведеність вини водія “Опеля”. Відтак  визнав обвинуваченого водія “Опеля”  винуватим у вчиненні вищезгаданого кримінального правопорушення та присудив 3 роки тюрми (нижня межа за ч.2 ст. 286) з позбавленням права керування на два роки.

Також суд частково задовольнив цивільний позов матері загиблого – сказав стягнути з обвинуваченого 250 тис. моральної шкоди. Вирок набрав законної сили 11 жовтня.

Діана БОЙКО

Читайте також по цій темі:
На Івано-Франківщині внаслідок ДТП загинув водій мотоцикла “Хонда”