п’ятниця , 19.04.2024

Міністр назвав дату: медикам в Україні перерахують зарплати, лікарі отримають від 20 тисяч

В Україні з 1 січня 2022 року зарплати лікарів піднімуть до мінімального рівня від 20 тис. грн, а медсестер – від 13,5 тис. грн. Для цього програму медичних гарантій (гроші, які лікарні отримують з держскарбниці) збільшили на 33,8 млрд грн.

зарплата лікаря

Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода“. Такі заробітні плати заклали в проєкт бюджету на наступний рік. “13500 – для медичної сестри, 20000 гривень – для лікаря. Це базовий рівень, від якого будуть нараховуватися всі інші надбавки, які повинні бути в медичних працівників”, – пояснив міністр.

Які зарплати зараз отримують медики?

В Україні середня зарплата лікаря в квітні 2021-го становила всього 14,6 тис. грн, підрахували в grc.ua. І це при тому, що половина роботодавців пропонує і того менше – від 10 тис. грн. На істотні надбавки можуть розраховувати тільки ті медики, які працюють з хворими на коронавірус.

Зараз у центрах зайнятості є десятки вакансій: найчастіше медсестер шукають на заробітну плату в 6 тис. грн, а лікарів – у 8 тис. грн.

Скільки заробляють медсестри
Скільки заробляють лікарі

Чому і 20 тис. занадто мало?

У сусідній Польщі, куди активно заманюють українських медиків, заробітні плати лікарів з урахуванням нічних змін і чергувань може досягати 200-300 тис. грн на місяць. Ще торік Польща пішла на значне підвищення рівня зарплат заради того, щоб утримати своїх медиків від міграції в Німеччину та інші більш розвинені країни ЄС.

До слова, підвищення зарплат медикам – одна з небагатьох пропозицій у проєкті бюджету-2022, які можуть позитивно вплинути на рівень життя українців. В іншому ж розраховувати на різке зростання добробуту не варто. Наприклад, у порівнянні з 2021 роком мінімальну зарплату підвищать всього на 200 грн.

Читайте також:
Карантин та гірськолижні курорти: як Прикарпаття готується до зимового відпочинку (ВІДЕО)