п’ятниця , 26.04.2024

В Івано-Франківську оновили автостанцію: що про це думають люди (ФОТО)

В Івано-Франківську осучаснили автостанцію, що на вулиці Залізнична. Нове приміщення в 350 «квадратів» стало комфортним як для персоналу, так і відвідувачів.

автовокзал

Це на собі дізнавалися журналісти порталу «Фіртка».

«По-перше, нова автостанція є зручною для користувачів, адже квиток – це гарантія. В такому випадку пасажири впевнені, що у них буде конкретне місце в транспорті та їхня поїздка застрахована. По-друге, така практика допоможе перейти з тіньової економіки в «прозору», тому що кожен квиток бачитиме податкова інспекція. Це означає, що перевізники чесно сплачуватимуть податки за той дохід, який отримали», – пояснює Станіслав Горічок, директор автовокзалу.

За його словами, ціни на сам проїзд не збільшилися, проте до фіксованого прайсу автостанція додає 12% від вартості квитка за надання послуг та страховий збір.

Втім, парадокс полягає в тому, що пасажири мають можливість придбати квиток лише в касах автостанції. Відповідно, перевізники підбирають охочих на наступних зупинках, де ті оплачують за проїзд «на руки» водіям. Контролювати це поки неможливо.

«Люди вірять, що на наступних зупинках у них візьмуть менше грошей за проїзд, або ж думають, що для них діятимуть інші умови. Але коли транспорт вирушає з автостанції заповнений, то вже дорогою далі пасажирам доводиться пнутися битком. Так не має бути», – додає директор автовокзалу.

Також відомо, що багато маршрутів виїжджають та прибувають з невеликим інтервалом часу. До прикладу, у Надвірну, Калуш чи Долину громадський транспорт їде кожні 10-20 хвилин.

«Проблем з добиранням немає, коли пасажири приходять за пів години до відправлення, купують квитки та очікують в комфортних умовах із безплатним Інтернетом та кондиціонером. Зрештою, в літаку ж ніхто не оплачує за послуги пілоту», наголошує Станіслав Горічок.

Крім того, кореспондентці Фіртки розповіли, що планують запровадити місячні абонементи чи інші системи знижок для пільгових категорій, оскільки з початком вересня громадським транспортом масово їздитимуть студенти. Таке нововведення буде зручним для тих осіб, які регулярно користуються послугами перевізників.

«Незабаром також укладатимемо договір з онлайн-платформою продажу квитків, щоб користувачі могли придбати проїзні посвідчення не лише в касах автостанції», – ділиться директор.

До речі, при відправленні рейсових автобусів відомості звіряють контролери, які працюють з 5:00 до 21:00 год.

«Насправді людям поки складно звикнути до системи квитків, але це дозволяє впорядкувати транспортну ситуацію в Івано-Франківській області. За моїми спостереженнями, найбільше це обурює старше покоління. Вони звикли, що мають зайти в автобус та поїхати, а тут ще до каси підійти треба, інколи в черзі постояти… Молодь зі свого боку реагує нейтрально», – ділиться враженнями контролер Іван.

Для зручності відстеження рейсів в приміщенні автостанції встановили табло з розкладом руху автобусів. Крім того, там облаштували кімнату відпочинку водія, кімнату матері та дитини, а також медпункт та інклюзивну вбиральню. Також з метою уникнення довгих черг у залі функціонують п’ять кас.

Проте в результаті рандомного опитування пасажирів, ми з’ясували, що найбільшим мінусом такої системи для користувачів є неможливість встигнути на громадський транспорт, так би мовити, в останню хвилину. Адже за кілька хвилин до відправлення закривають продаж квитків на певний рейс. Тоді доводиться чекати на наступний, іноді це займає 30-60 хвилин.

«Втім, вважаю, що це добра практика. Раніше у нас із регулярністю рейсів були певні проблеми. Перевізники не вирушали у зазначений час, бо чекали поки пасажири не займуть всі місця. Інколи такі очікування тривали понад годину. Зараз простіше, адже є квиток, є конкретний час відправлення. Це зручно. Крім того, в приміщенні автостанції чисто та акуратно. Якби ще самі транспортні засоби були відповідними…», – розповідає Анна, жителька міста Тисмениця.

Читайте також:
На Прикарпатті люди відвоювали попередньо скасований маршрут