п’ятниця , 29.03.2024

Авіакатастрофа у Коломиї: Національне бюро розслідувань опублікувало попередній звіт

Спортивний літак, який 28 липня впав на житловий будинок у селі Шепарівці на Коломийщині, виконував пілотажну фігуру з креном понад 60º.

Цей маневр заборонений на такому типі літака, йдеться у попередньому звіті про катастрофу Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, інформує Суспільне.

Чотиримісний літак WT-10 Advantic, перед тим, як впасти, обертався навколо своєї осі, тобто виконував пілотажну фігуру “бочка”. При цьому його крен перевищував 60º. Як ідеться у звіті, таке повітряне судно призначене, щоб виконувати туристичні, спортивні і рекреаційні польоти вдень у візуальних умовах (VFR), а не складні фігури і пілотажні маневри з креном більше ніж 60º.

На борту перебували пілот Ігор Табанюк і три пасажири: двоє громадян США та один із подвійним громадянством Великобританії та США. У звіті Національного бюро з розслідування авіаційних подій йдеться про те, що вони були пристебнуті лише поясним ременем безпеки із двох обов’язкових (поясний і плечовий).

За характером пошкоджень лопатей гвинта та тим, як вони були розкидані, розслідувачі визначили, що двигун працював до моменту зіткнення із землею. Інформація про можливу відмову систем літака відсутня. На експертизу взяли зразки оливи та палива, якими заправляли літак, йдеться у звіті.

Також Національне бюро з розслідування авіаційних подій повідомляє, що пілот Ігор Табанюк мав чинний медичний сертифікат класу 1/2 № 94555 з терміном дії до листопада 2021 року. До моменту події він постійно підтримував зв’язок на частоті 131.25 МГц із людиною, яка тимчасово виконувала обов’язки керівника польотів.

Згідно з попереднім звітом, далі розслідувачі планують перевірити кваліфікацію і стан здоров’я пілота, проаналізувати роботу двигуна, розрахувати траєкторію польоту та побудувати схему руху літака. Після цього Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами повинне опублікувати остаточний звіт з аналізом та висновками про причини авіакатастрофи.

Що відомо

28 липня у селі Шепарівці приблизно о 13:40 спортивний літак впав на житловий будинок. Пілот Ігор Табанюк та троє пасажирів загинули на місці події. У помешканні в той час перебувало троє людей, проте вони встигли вибігти з будинку до того, як він загорівся.

Це другий смертельний випадок у сім’ї Табанюків. У вересні 2013 року під час польоту поблизу Коломиї загинув його син Денис Табанюк.

Серед загиблих пасажирів літака, який впав у селі Шепарівці на житловий будинок,двоє були громадянами США, один — підданий Великої Британії.

100 тисяч гривень пропонують у Коломийській міській раді Валерію Помагаєву, на будинок якого 28 липня впав спортивний літак. Проте цих грошей замалоадже дім не підлягає відновленню, розповідає господар помешкання.

Читайте також по цій темі:
Син загиблого у Коломиї льотчика Ігоря Табанюка вважає, що батька убили