п’ятниця , 29.03.2024

Збірна Італії — чемпіон Європи з футболу!

Учора, 11 липня, яскравим спалахом завершився Євро-2020.

Закінчення вийшло для багатьох несподіваним — «нашпігована» суперзірками збірна Англії в серії пенальті програла італійцям, у яких в складі не так багато талантів, але їм вдалося витиснути максимум зі свого потенціалу.

Британці знову залишилися без титулу, і напевно можуть звинувачувати в цьому обережну тактику, обрану їх тренером Гаретом Саутгейтом. У фіналі, наприклад, найяскравіша за іменами команда за весь основний час здійснила лише один точний удар по воротах (за перший тайм — взагалі один). Хіба так можна виграти?!

Фінал. Англія – Італія – 1:1 (пен. — 2:3)

Голи: 1:0 – Шоу (2), 1:1 – Бонуччі (67).

Пропущений гол на 2-ій хвилині вирішального матчу, ще й проти суперника, який красномовно демонстрував, що його й рахунок 0:0 цілком влаштовує (Саутгейт випустив у «старті» п’ятьох захисників), може зламати гру будь-кому. Для італійців, які до того жодного разу не програвали на Євро-2020, це був серйозний тест. Однак підопічні Роберто Манчіні продемонстрували, що можуть тримати удар навіть з таким грізним опонентом, а у другому таймі знайшли свій шанс (гол забив 34-річний центральний захисник Леонардо Бонуччі, якого визнали кращим гравцем фіналу) і перевели гру спочатку в овертайм, а потім і у серію пенальті.

Символічно, що 25 років тому у Гарета Саутгейта вже була одна доленосна серія пенальті. Тоді потужна Англія з Ширером і Гаскойном на домашньому Євро-96 впевнено долала бар’єр за бар’єром, але у півфіналі наштовхнулася на Німеччину і програла… саме за пенальті. Причому вирішальний удар довірили бити молодому Саутгейту, який схибив…

І ось знову серія пенальті, знову поразка і знову всі звинувачують тепер уже тренера Саутгейта. В додатковий час, спеціально під серію одинадцятиметрових, тренер випустив на поле Рашфорда і Санчо, але обидва не забили. А вирішальний п’ятий удар Гарет довірив… 19-річному Букайо Сака, який також не зміг переграти голкіпера.

Проте голкіпер італійців Джанлуїджи Доннарумма весь чемпіонат демонстрував надійну гру, а після двох відбитих пенальті у фіналі (Рашфорд влучив у штангу) його взагалі визнали найкращим гравцем чемпіонату Європи. Це п’ята поспіль серія пенальті, яку виграв Джанлуїджи (дві зі збірною і три – з клубом), і вона приносить чемпіонський титул збірній Італії. Італійці були чемпіонами у далекому 1968-му, і ось, через 53 роки, кубок знову їде до Італії…

Джерело: Тернополіс

Читайте також:
Збірна України програла Англії та завершила виступи на Євро-2020