п’ятниця , 29.03.2024

За вбивство брата житель Косівщини отримав 7,5 років тюрми

7,5 років тюрми присудив Косівський райсуд чоловіку, через якого загинув його ж рідний брат. Чоловіки спершу випили, потім сварились, шарпались, врешті один брат, бажаючи вигнати іншого з хати, умисно штовхнув його.  Той перечипився через поріг та впав на каміння.

вбивство, новини ПрикарпаттяВипадок трапився у серпні 2020 на території Пістинської сільради. Причиною чергового конфлікту були ревнощі, сварки за хату. Про це йдеться у вироку Косівського райсуду від 14 червня.

Як пише у документі, у результаті падіння чоловік отримав травми, з якими наступного дня був госпіталізований до райлікарні, де і помер. Причиною смерті стали тілесні ушкоджені, ускладнені набряком головного та спинного мозку. Таким чином, фігурант справи своїми умисними діями, які виразились у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, чоловік вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.121 КК України “Умисне тяжке тілесне ушкодження”.

Фігурант справи – раніше судимий за вбивство з корисливих мотивів, розбій (отримав 10 років з конфіскацією майна – прим. авт.). Судили його і за погрозу вбивством, легкі тілесні ушкодження, однак остання судимість – уже погашена. У суді за тяжкі тілесні своєму брату – вини не визнавав. Розповідав, що брат страждав на епілепсію.

І загалом, мовляв того дня вони розійшлися по своїм кімнатам після посиденьок, а коли вже вийшов з кімнати, то побачив лежачого брата. Тоді покликав сусідів, які викликали швидку. А наступного дня прийшли працівники поліції, розповіли про смерть, затримали його та тиснули на нього. Однак вже  під час судових дебатів обвинувачений повністю визнав свою вину, просив суворо не карати та просив вибачення у рідних померлого.

Якщо ж фігурант справи спершу заперечував бійку, то сусіди якраз свідчили у суді про таку – з биттям вікон, криками. Розповідали вони й про непрості стосунки між братами, у тому числі – через хату, в якій мешкали, і яка належала постраждалому брату. Розказували й про страх постраждалого за своє життя.  А також –  про жінку, яка того дня гостювала у братів.

Та у суді стверджувала, що при ній брати не билися і причини ревнощів вона не  знає, оскільки ніяких стосунків із постраждалим в неї не було. Врешті суд, дослідивши матеріали справи – крім свідчень свідків, протокол огляду місця події, висновки судово-медичної експертизи, судово-гістологічної та ін., прийшов до висновку про доведеність вини фігуранта.

Відтак визнав винним у вчиненні злочину за ч.2 ст. 121 КК та дав 7 років 6 місяців тюрми. Також суд ухвалив, відповідно до ч.5 ст.72 КК України,  зарахувати йому в строк покарання термін попереднього ув’язнення з моменту затримання – тобто з 08.10.2020 року по час набрання вироком законної сили, з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Антон ЗАХАРКІВ

Читайте також:
Вбивство на Прикарпатті: від ножового поранення загинув 36-річний чоловік (ФОТО)