субота , 20.04.2024

Володар “Золотого м’яча” 1998 року — Зінедін Зідан

У 1998 році володар “Золотого м’яча” визначився ще на чемпіонаті світу, а точніше у його фінальному матчі Франція – Бразилія.

Дуже вже яскраву гру продемонстрував там лідер чемпіонів світу Зінедін Зідан, а додати сюди титул чемпіона Італії, фінал Ліги Чемпіонів і не менш вдалий старт нового сезону, і стає зрозуміло, що конкурентів у Зідана фактично й не було. Зрештою так і сталося – за своїх найближчих переслідувачів хорвата Шукера і бразильця Роналду Зінедін набрав у чотири рази більше балів.

Зінедін Язід Зідан народився 23 червня 1972 р. у Марселі. Його сім’я походить з кабілів (берберська народність в Алжирі). Батьки вважали спорт єдиною можливістю піднятися у житті для нащадка емігрантів., отож, коли Зідана помітили скаути «Канна» і запросили до юнацької команди цього клубу, то без вагань відпустили його до іншого міста за спортивною славою.

Командні досягнення:

– чемпіон світу 1998 р.;
– чемпіон Європи 2000 р.;
– срібний призер чемпіонату світу 2006 р.;
– півфіналіст чемпіонату Європи 1996 р.;
– переможець Ліги Чемпіонів 2002 р.;
– фіналіст Ліги Чемпіонів 1997,98 рр.;
– володар Суперкубка УЄФА 1996, 2002 рр.;
– володар Міжконтинентального кубку 1996, 2002 рр.;
– володар Кубку Інтертото 1995, 99 рр.;
– фіналіст Кубку УЄФА 1996 р.;
– дворазовий чемпіон Італії 1997, 98 рр.;
– чемпіон Іспанії 2003 р.

Особисті досягнення:

– володар «Золотого м’яча» 1998 р.;
– кращий футболіст чемпіонату світу 2006 р.;
– кращий футболіст УЄФА за останні 50 років (2004 р.).

Команди:

1988-92 рр. — «Канн» (Франція) — 71 матч, 6 голів.
1992-96 рр. — «Бордо» (Франція) — 179 матчів, 39 голів.
1996-2001 рр. — «Ювентус» (Італія) — 209 матчів, 31 гол.
2001-06 рр. — «Реал» (Іспанія) — 225 матчів, 49 голів.

Протягом 1994-2006 рр. зіграв 108 матчів (31 гол) за збірну Франції.

Тренерські досягнення:

– триразовий переможець Ліги Чемпіонів (2016-18 рр.);
– дворазовий чемпіон Іспанії (2017, 20 рр.);
– дворазовий володар Суперкубка Європи (2016, 17 рр.);
– дворазовий переможець Клубного чемпіоната світу (2016, 17 рр.).

Цікаві факти:

– Зінедін Зідан дебютував в «основі» Канна ще в 16 років, а в 19 вже був міцним гравцем основного складу. На той час Канн відіграв кілька сезонів у вищому дивізіоні, але у 1992-ому вилетів з еліти. Зідан же пішов на підвищення – до Бордо.

– Уже в перший сезон за Бордо Зідан став її кращим бомбардиром. Граючи на позиції атакувального півзахисника, він забив 10 голів. У Бордо він уже був однією з головних зірок, разом з командою здобув Кубок інтертото, а у 1996-ому дійшов до фіналу Кубка УЄФА, де французька команда програла лише грізній Баварії.

– Кілька гравців з того Бордо, в тому числі і Зідан, того ж року поїхали в складі омолодженої збірної Франції на чемпіонат Європи до Англії. Нова команда «трикольорних» будувалася навколо дуету Зідан – Джоркаефф.

– Однак за два тижні до старту Євро Зідан потрапив в автоаварію. Спочатку видалося, що травми несерйозні, але насправді Зізу сильно травмував спину, і відчував напади болю до самого завершення кар’єри.

– Зідан підійшов до Євро не в найкращий формі, до того ж французи зробили головну ставку на захист. Гра команди була абсолютно не видовищною, але вона вийшла з групи і пройшла чвертьфінал. Однак у півфіналі програла чехам у серії пенальті. Французи отримали медалі, але в країні все ж були розчаровані таким підсумком. Усі вирішили, що Євро пройшов повз 24-річного Зідана, він мало грав на атаку, а скоріше формував першу лінію захисту своєї команди.

– Між тим, з чемпіонату він приїхав уже не в Бордо, а до складу єврогранду — туринського Ювентуса. Почався новий етап у кар’єрі ЗіЗу. Він — стержньовий гравець у складі туринців, а Юве домінує і в Італії (двічі виграна Серія А), і в Європі. Однак в Лізі Чемпіонів не вистачає останнього кроку — Ювентус, будучи фаворитом, програє обидва фінали: у 1997-ому дортмундській Боруссії, а ще через рік мадридському Реалу.

– Поразка у фіналі ЛЧ сталася за кілька тижнів до старту домашнього для Франції чемпіонату світу 1998-го року. За два роки після Євро Зідан став головною зіркою тієї команди, але ледь не провалив Мундіаль, коли вже в другому матчі групового етапу з Саудівською Аравією отримав червону картку. Вердикт – три пропущених матчі, пізніше їх, щоправда, зменшили до двох. На щастя, до чвертьфіналу французи вийшли і без ЗіЗу, а він вистрілив вже у фіналі. Але ж як вистрілив! Зідан забив два голи бразильцям ще в першому таймі і став головним героєм Франції. Наприкінці року йому вручили ще й «Золотий м’яч».

– Друга частина його виступів за Ювентус уже не була такою яскравою. Виділити можна хіба що Кубок Інтертото, який Юве виграв у 1999-ому. Віддушиною став виступ за збірну, адже французи, наче за інерцією після Мундіалю, виграли і Євро’2000, а Зідан знову зіграв одну з головних ролей.

– У 2001-ому Зінедін Зідан опиняється у складі «галактикос» — Реал заплатив за ЗіЗу 75 млн. євро — колосальні, на той час, гроші. З першого сезону в Мадриді Зідану підкорюється Ліга Чемпіонів, а його гол, з розворту в дев’ятку в фіналі престижного турніру в ворота Байєра, і досі наче перед очима у мільйонів уболівальників.

– Наступного року Реал виграв й Примеру, а ось збірна Франції в той період переживає спад. Після Євро 2004 р. стає зрозуміло, що кар’єра Зінедіна пішла на спад. Та й в Реалі він уже не так багато забиває, якщо за перші три сезони 34 голи, то в двох наступних лише 9. На цьому тлі додалися й посилені болі в спині — давня травма, через яку він змушений завершити кар’єру за рік до кінця контракту.

– «Вишенькою на торті» має стати чемпіонат світу 2006 р. Його збірна Франції проводить натужно — з групи виходить з двома нічиїми, але рухається драбиною плей-офф. У 1/8 фіналу французи долають іспанців (з вирішальним голом Зідана), в чвертьфіналі – бразильців, а у півфіналі – португальців, і знову єдиний гол з пенальті забив Зідан. На старті фіналу з італійцями знову Зінедін реалізував пенальті, суперник зрівняв, а потім стався той злощасний епізод з Матерацці, після якого ЗіЗу вилучили, а французи в підсумку програли в серії пенальті. Так, завершення ігрової кар’єри геніального футболіста вийшло не дуже веселим…

– Уже через три роки Зінедін почав тренерську кар’єру, хоча спочатку був помічником і радником президента Реала Флорентино Переса. Згодом Зідан став директором команди, потім тренував молодіжку Реала, поки 4 січня 2016-го не змінив Рафаеля Бенітеса на посту головного тренера першої команди.

– Прихід Зідана став справді зірковим – тричі поспіль Реал виграв Лігу Чемпіонів і одного разу випередив Барсу в чемпіонаті Іспанії. ЗіЗу пішов на хвилі успіху, але вже у 2020-ому повторно очолив Реал і виграв з ним ще одне чемпіонство. у 2021-ому Реал дійшов до півфіналу Ліги Чемпіонів, і все ще бореться за чемпіонство, хоча має проблеми з найбільш віковим складом за останні роки. Зідан витискає з нього максимум, отож, він все ще на коні…

Читайте також:
Дворазовий володар “Золотого м’яча” 1997, 2002 рр. — Роналдо