субота , 27.04.2024

Держзакупівлі: види тендерів та проведення аукціонів

Процедура  держзакупівлі – невіддільна частина функціонування тієї чи іншої країни. Проводиться вона лише на відповідних майданчиках з чітким дотриманням законів й стандартів.

Українська Універсальна біржа

Усе – для пошуку найнижчої вартості товарів чи послуг, а також уникнення складової хабарництва.

Відповідна співпраця можлива лише після оголошення тендеру та його розіграшу. Перемагає та компанія, яка пропонує найменшу вартість.

Види тендерів

В Україні вирізняють дві великі групи тендерів. А саме:

  1. За предметом закупівлі:
    1. Послуга.
    2. Товар.
    3. Робота.
  2. За ціною:
    1. Допорогові. Загальна вартість товарів та послуг не перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 млн грн.
    2. Надпорогові. Вартість перевищує 200 тис. та 1,5 млн відповідно.

Слід зауважити, левова частка держзакупівель – надпорогова. Брати участь у розіграшах можуть лише відповідні компанії. Усе це прописано в законодавстві України.

Проведення аукціонів

Торги проводяться у три етапи, кожен з яких чітко прописаний законодавством України. Проте для початку необхідно розмістити оголошення про початок аукціону.

Усі торги відображаються та проводяться на спеціально створеному для цього майданчику – ProZorro. Проте реєстрація відбувається на інших платформах, інтегрованих вже зі вказаним сайтом. Однією з таких є, наприклад, Українська універсальна біржа.

Особливості оголошень

Як уже неодноразово зазначалося, проведення торгів держзакупівель чітко прописано в законодавстві України. Це стосується не лише алгоритму проведення, але й оформлення усіх складових.

Зокрема, до поданих оголошень висувають наступні вимоги:

  1. Умови розгляду пропозицій.
  2. Усі вимоги до наданих товарів, послуг чи робіт.
  3. Необхідна кваліфікація учасників.

Подача заявок

Взяти участь у торгах можуть лише зареєстровані на біржі компанії, які надали всі необідні супровідні документи. Під час вказаного терміну представники фірм мають право задавати уточнюючі запитання.

Важливо: для старту аукціону необхідна мінімум 1 заявка у допорогових тендерах та від 2-х – у надпорогових.

Проведенням аукціону

Після закінчення терміну подачі заявок власне й відкриваються торги. В режимі реального часу учасники повинні зменшувати ціну. Перемагає той, хто запропонує якомога нижчу вартість.

Оцінка пропозицій

Після закінчення аукціону замовник має п’ять робочих днів на вивчення пропозиції. В деяких випадках цей термін може збільшитися до 20 календарних діб.

Якщо пропозиція задовольняє замовника, оголошуються остаточні результати тендеру, готуються необхідні документи.

Як бачимо, держзакупівлі – довготривалий та скрупульозний процес, який вимагає певних знань. Все проводиться відкрито, аби уникнути складової хабарництва чи шахрайства. Головне, аби всі сторони дотримувалися чітко прописаних норм та регламенту проведення тендерів.