вівторок , 19.03.2024

Види міді листової та особливості її використання

Покрівельна мідь  –  один із найбільш популярних матеріалів в створенні надійних дахів. Вона дозволяє забезпечити міцність, герметизацію та більш ніж столітній термін використання.

Мідь для покрівлі даху  –  м’який та надійний матеріал, який можна зустріти на різних будівлях. Він може мати різну товщину, форму та експлуатаційні якості. Все залежить від типу міді, а також технології її виготовлення.

Мідна покрівля черепичного типу

Мідь покрівельна  –  м’який та зручний для обробки матеріал, з якого легко створити якісне черепичне покриття. Воно підходить для роботи з конструкціями будь-якого нахилу та складності. Мідні черепки викладають внапуск, що дозволяє забезпечити герметичність та створити особливий патерн чи малюнок.

Черепки з листової міді можуть мати різну геометричну форму, проте практично не відрізняються експлуатаційними характеристиками. Найбільш популярні варіанти:

  • Черепки у формі луски. Такий варіант покрівельної міді має вигляд довгих черепків з заокругленим кінцем. Елементи поєднуються врозгін з невеликим зміщенням. Фінальний результат нагадує луску риби.
  • Шашки. З листової міді утворюють елементи квадратної форми, які при вкладанні нагадують шашки. Такі черепки вкладають по діагоналі та герметизують з використанням спеціальних замків та клепок. Луска не боїться різких поривів вітру, морозу, сильних опадів, тощо.
  • Ромб та леміш. Такі черепки вкладають по діагоналі. Вони дозволяють підкреслити архітектурні особливості даху, тому часто ромби та леміш використовують на покрівлі сакральних споруд, башт, історичних будівель.

Усі типи черепиці вирізаються з листової міді, тому якість та термін експлуатації даху залежить від обраної основи та майстерності покрівельника.

Фальцева покрівля з міді

Для фальцювання з рулонів листової міді вирізаються елементи потрібного розміру, які в процесі монтажу з’єднуються фальцами  –  спеціальними замками та клепками. Фальцювання дозволяє досягти максимального рівня герметичності без додаткових засобів герметизації. Таке поєднання ідеально ізолює дах.

Важливо купити мідь покрівельну високої якості. Оптимальна товщина листа  –  не менше, ніж 0,8 мм. Проте метод фальцювання все одно дозволяє зекономити кошти, час та ресурси.

Для фальцювання міді використовують системи з одинарним та подвійним замком. Перший варіант має доступну вартість та встановлюється швидше. Проте для екстремальних умов та вологого клімату краще підходять подвійні фальці.

Види покрівельної міді в залежності від способу виготовлення

Для роботи з покрівлею використовують кілька основних типів міді. Це:

  • Стандартний матеріал без додаткової обробки. Класична м’яка мідь з золотисто-червоним відтінком, яка з часом проходить природний процес патинування. Спочатку такі листи мають блискучу поверхню, але з часом вона стає матовою та темнішає. Період повного патинування складає близько 20 років. Нетоксична патина не просто створює специфічний естетичний вигляд, але й захищає матеріал від ушкоджень та корозії.
  • Патиновані листи. Для виготовлення такої міді процес патинування прискорюють в промислових умовах. Матеріал вже має особливу фактуру та темний зелений колір.
  • Оксидована мідь. В процесі природного патинування на поверхні листів з’являється тонка оксидна плівка. Оксидування розтягується на 5-7 років, проте в промислових умовах його прискорюють до кількох днів.

Оскільки кожна будівля має свої архітектурні особливості, а її дах використовується в різних умовах, майстри обирають різну мідь. Загалом, усі перелічені типи міді відрізняються лише зовнішнім виглядом.