четвер , 25.04.2024

Володар “Золотого м’яча” 1996 року — Маттіас Заммер

У 1996-ому світ уже почав захоплюватися унікальною манерою гри і результативністю юного форварда із Бразилії «феномено» Роналдо.

Однак головною подією року, і не лише в Європі, став таки чемпіонат Старого континенту, на якому тріумфували німці. Лідером або навіть точніше серцем цієї команди був виходець зі Східної Німеччини Маттіас Заммер.

Та визнання гравців захисної лінії, а Заммер діяв у такій зоні півзахисту, ніколи не бувають однозначними – їх праця на полі не така яскрава і часто навіть невидима. Отож, в опитуванні на «Золотий м’яч» наприкінці 1996-го було два вищеназваних головних герої, але переможець мав бути лише один – і з перевагою лише в три бали головний приз сезону виграв Заммер, чим увійшов до історії.

Маттіас народився 5 вересня 1967 року в Дрездені, і є вихованцем школи місцевого Динамо. Уже в 17 років був переведений з молодіжного складу команди до «основи» і дебютував за першу команду, в тому ж році став чемпіоном Європи серед юніорів у складі збірної НДР…

Командні досягнення:
– чемпіон Європи 1996 р.;
– срібний призер Євро 1992 р.;
– чвертьфіналіст чемпіонату світу 1994 р.;
– переможець Ліги Чемпіонів 1997 р.;
– володар Міжконтинентального кубку 1997 р.;
– триразовий чемпіон Німеччини 1992, 95, 96 рр.;
– чемпіон Італії 1993 р.;
– дворазовий чемпіон НДР 1989, 90 рр.

Особисті досягнення:
– володар «Золотого м’яча» 1996 р.;
– кращий гравець Євро 1996 р.;
– кращий гравець Німеччини 1995, 96 рр.

Команди:
1985-90 рр. – Динамо Дрезден (НДР) – 102 матчі, 39 голів;
1990-92 рр. – Штутгарт (Німеччина) – 63 матчі, 20 голів;
1992-93 рр. – Інтер (Італія) – 11 матчів, 4 голи;
1993-98 рр. – Боруссія Д (Німеччина) – 115 матчів, 21 гол

Протягом 1986-1990 рр. зіграв 23 матчі (6 голів) за збірну НДР, а у 1990-97 рр. зіграв 51 матч (8 голів) за збірну Німеччини.

Тренерська кар’єра:
– чемпіон Німеччини і фіналіст кубка УЄФА 2002 р.

Цікаві факти:

– У 1970-80-их роках Східна Німеччина або НДР була однією з найпотужніших спортивних держав світу. В загальному заліку Олімпіади 1980 р., наприклад, «східні німці» здобули 102 медалі, з них 37 золотих і посіли друге командне місце в світі (після СРСР), обійшовши на одну золоту нагороду американців. А ось футбол був далеко не основним видом спорту в тимчасовій країні, тим несподіванішим є успіх збірної НДР на юніорському Євро 1986 р., де Заммер був однією з головних скрипок.

– Потрібно зауважити, що і дрезденське Динамо Заммера починало відігравати все значимішу роль у європейському футболі. У 1989-ому клуб дійшов до півфіналу дуже непростого Кубка УЄФА, де програв Штутгарту (очевидно, в тих протистояннях боси Штутгарта і «поклали око» на молодого Заммера), а у внутрішньому чемпіонаті став суперклубом, перемігши у 1990-ому і в чемпіонаті, і в кубку.

– Та першість стала останньою для Східної Німеччини, у вересні 1990-ого Берлінську стіну зруйнували і Німеччина стала єдиною. Однак команда НДР напередодні ще взяла участь в жеребкуванні відбору до Євро 1992 р. і навіть зіграла один матч. Та гра з бельгійцями на виїзді стала останньою в історії футбольної Німецької Демократичної республіки. Відчувалося, що вона нікому не потрібна, отож, вдалося зібрати лише 12 гравців і двох голкіперів. І лідером став Заммер, у якого вже був контракт зі Штутгартом, він забив два голи, а НДР сенсаційно виграла – 2:0. Маттіас же почав грати за збірну повноцінної Німеччини, фактично, виступивши у відборі до Євро’1992 за дві збірні.

– Заммер починав кар’єру на позиції нападника, але в Динамо йому знайшли місце в центрі півзахисту, там він грав і в Штутгарті. У новому клубі молодий Маттіас швидко став своїм – будучи основним гравцем в півзахисті, він ще й чимало забивав. У першому своєму сезоні – 11 голів, увійшовши до топ-10 бомбардирів Бундесліги. Штутгарт посів 6 місце і пробився до зони Кубка УЄФА. Наступного сезону Заммер додав до своєї статистики ще 9 результативних ударів, а Штутгарт став чемпіоном Німеччини.

– А Заммер поїхав до тоді найсильнішої ліги світу – Серії А. Однак закріпитися в Інтері не зміг – 11 матчів (4 голи), і вже в зимове міжсезоння  Маттіас повернувся до Бундесліги — тепер до дортмундської Боруссії.

– Маттіас чи не єдиний вихідець з НДР, який став основним гравцем збірної об’єднаної Німеччини. У її складі він став срібним призером на Євро’1992, а потім на високому рівні зіграв і на, в цілому невдалому для німців, Мундіалі 1994 р.;

– Між тим, у кар’єрі Маттіаса розпочався найзірковіший період. Боруссія двічі поспіль виграє чемпіонат Німеччини, а Заммер двічі поспіль стає кращим гравцем Німеччини.

– А потім був зірковий Євро 1996 р. Німеччина тріумфально крокувала полями Англії, а Заммер – основний на полі. Він і відбирає, і розпочинає атаки, а коли потрібно, то й завершує. На його рахунку два важливих голи — Маттіас відкрив рахунок у другому таймі  важливого групового матчу з Росією та забив переможний гол хорватам у чвертьфіналі, через 8 хвилин після того, як Шукер зрівняв рахунок. Той чемпіонат Німеччина впевнено виграла…

– На Євро 1996 р. Маттіаса визнали кращим гравцем чемпіонату. Однак ще до кінця того року Заммер сильно відіграв за Боруссію в груповому раунді Ліги Чемпіонів і дортмундський клуб вийшов до плей-офф. Наприкінці року Маттіасу вручили «Золотий м’яч».

– Навесні 1997-ого Боруссія, в якій Заммер уже був капітаном, продовжила тріумфальну ходу в Лізі Чемпіонів. Дортмундці вибили зіграний Осер, Манчестер Юнайтед, а у вирішальному матчі переграли Ювентус з Зіданом, Дель П’єро, Вієрі і Бокшичем – 3:1.

– Той успіх, на жаль, став останнім в продуктивній кар’єрі Заммера. У 1998 р. він отримав важку травму коліна, яка змусила його завершити кар’єру.

– Заммер повернувся вже на тренерському містку. Спочатку як асистент, а потім і як головний тренер дортмундської Боруссії. У 2002 р. він з Боруссією виграв і чемпіонат, і дійшов до фіналу Кубка УЄФА.

– Нині він є консультантом дортмундського клубу.

Читайте також:
Володар “Золотого м’яча” 1995 року – Джордж Веа