п’ятниця , 29.03.2024

У Франківську нотаріус уникла кримінальної відповідальності за службове підроблення через строки давності

Приватного нотаріуса Івано-Франківського нотаріального округу Мар’яну Янишевську суд звільнив від кримінальної відповідальності за підробку документів у зв`язку із закінченням строків давності.

Про це відомо з ухвали Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 8 грудня 2020 року та сервісу «Судова влада».

За даними судового реєстру, обставини справи розслідувалися у провадженні № 12012090010000095. Судячи з прізвища прокурора Дениса Свірідова, процесуальний нагляд у справі здійснювала прокуратура Івано-Франківської області. У матеріалах слідства фігурують двоє чоловіків.

Один із них, громадянин Туреччини, вирішив на Івано-Франківщині займатися підприємницькою діяльністю. Другий чоловік запропонував громадянину Туреччини вести бізнес разом. Новоспечений партнер під приводом розвитку спільного підприємства переконав громадянина Туреччини передати йому $200 тис.

Громадянин Туреччини погодився, але з умовою, що позику оформлять у нотаріуса, і що цю позику партнер забезпечить заставою, яка у випадку невиконання договірних зобов`язань покриє розмір цієї позики. Партнер громадянина Туреччини запропонував, щоб заставою був комплекс відпочинку водіїв і земля під ним, зареєстровані на співжительку новоспеченого партнера.

При цьому, партнер громадянина Туреччини знав, що комплекс відпочинку водіїв уже перебуває у заставі в банку, але, каже слідство, «звернувся до приватного нотаріуса Янишевської М.М., яку шляхом умовлянь, схилив… посвідчити фіктивний договір позики з нібито заставою».

19 вересня 2007 року потерпілий прибув до офісу Янишевської, де нотаріус посвідчила завідомо фіктивний договір позики грошей, після чого громадянин Туреччини передав своєму бізнес-партнеру $200 тис., які в подальшому цей партнер не повернув.

Потім бізнес-партнер громадянина Туреччини, каже слідство, у грудні 2007 року  вирішив шахрайським шляхом заволодіти правом на деревообробне обладнання, що становило статутний капітал створеного ним та громадянином Туреччини ТзОВ «Карпати Палет».

Наприкінці грудня 2007 року бізнес-партнер громадянина Туреччини знов звернувся до Янишевської, яку схилив «нотаріально посвідчити підроблений ним підпис учасника ТзОВ «Карпати Палет», громадянина Туреччини, без участі останнього, у завідомо підробленому документі – змінах до статуту товариства, що надавали йому право розпоряджатись всім майном товариства».

У подальшому бізнес-партнер громадянина Туреччини за допомогою комп`ютерної техніки виготовив завідомо підроблений документ – зміни до статуту ТзОВ «Карпати Палет» від 28 грудня 2007 року.

У вказаному документі він змінив частки в статутному капіталі фірми, свідомо присвоївши собі більше процентне значення частки у статутному капіталі, що надавало йому право самостійного прийняття рішень щодо роботи компанії.

У підробленому документі бізнес-партнер громадянина Туреччини розписався за себе та підробив підпис від імені громадянина Туреччини. Підробку бізнес-партнер громадянина Туреччини передав нотаріусу Янишевській.

28 грудня 2007 року Янишевська засвідчила справжність підпису громадянина Туреччини у виготовленому його бізнес-партнером завідомо неправдивому документі – змінах до статуту ТзОВ «Карпати Палет». Тоді ж Янишевська внесла до реєстру нотаріальних дій записи про реєстрацію правочинів під номерами 263-266, де особисто бізнес-партнер громадянина Туреччини підробив підпис громадянина Туреччини.

У перших числах січня 2008 року, за допомогою комп`ютерної техніки, без участі та відома другого учасника ТзОВ «Карпати Палет», громадянина Туреччини, його бізнес-партнер виготовив підроблений протокол зборів учасників товариства від 10 грудня 2007 року, який надавав бізнес-партнеру громадянина Туреччини право підпису договору застави та інших документів, необхідних для оформлення кредиту.

У вказаному документі бізнес-партнер громадянина Туреччини розписався від свого імені та підробив підпис другого учасника ТзОВ «Карпати Палет» – громадянина Туреччини. Цей «документ» бізнес-партнер громадянина Туреччини переклав на англійську мову, підпис перекладача 15 січня 2008  року посвідчила все та ж нотаріус Янишевська.

Бізнес-партнер громадянина Туреччини розписався у вказаному документі за себе та за партнера, і передав цей папірець у банк для долучення до пакету документів майнового поручителя при укладенні кредитного договору ТзОВ «Босман Контракшн», яке контролював бізнес-партнер громадянина Туреччини.

17 січня 2008 року ТзОВ «Босман Контракшн» отримало в банку кредит у вигляді відкличної поновлювальної кредитної лінії з лімітом заборгованості у розмірі 1 млн грн. і з терміном користування до 16 січня 2010 року. Майновим поручителем стало ТзОВ «Карпати Палет».

Як гарантію повернення кредиту банку було передано в заставу майно «Карпати Палет» – деревообробне обладнання вартістю 2,5 млн грн.  В подальшому, ТзОВ «Босман Контракшн» своїх зобов`язань перед банком не виконало,  тому банк забрав обладнання собі.

Провадження за цією справою внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 листопада 2012 року.

Нотаріусу Мар’яні Янишевській повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365-2 ККУ («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги», передбачає покарання – позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна або без такої) та ч. 2 ст. 366 ККУ («Службове підроблення», передбачає покарання – позбавлення волі від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

В кінці судового розгляду обвинувачена Янишевська заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Прокурор підтримав це клопотання, тож суд звільнив жінку від відповідальності  та зняв арешт із її майна.

Згідно Єдиного реєстру нотаріусів, Мар’яна Янишевська досі працює нотаріусом у м. Івано-Франківську по вул. Страчених націоналістів, 3.

Джерело: “Наші гроші”