вівторок , 23.04.2024

10 цікавих фактів про Рогатин: батьківщина Роксолани й не тільки

Івано-Франківщина славиться цікавими та неймовірно красивими місцями. Власне про одне з таких і йтиметься сьогодні.

А саме – про Рогатин. Місто більш відоме, як батьківщина Роксолани. Проте на цьому унікальності не завершуються.

Аби це підтвердити, пропоную фактологічну добірку. Отже, поїхали:

  1. Досі ніхто не знає, відкіля пішла назва міста. Навіть є дві легенди. За першою, жінка князя Осмомисла заблукала в лісі. Через кілька годин її до людей вивів великий олень. Власне на честь рогатого й назвали поселення. Проте є інша версія. Згідно з нею, на цих землях колись побудував тин княжич Рога. До слова, власне благородний олень досі є символом міста.
  2. Попри вказану дату заснування – 1184-й рік, перші поселення тут були значно швидше. Так, під час розкопок археологи неодноразово знаходили предмети доби бронзи й палеоліту.
  3. Батьківщина Роксолани. Саме тут жив її тато, церковний служник Гаврило Лісовський. Справжнє ім’я дівчини – Настя. В Туреччині українську красуню називали винятково Хюррем-сутлан. А от Роксоланою її охрестив посол Римської імперії в 1589-му (через те, що галицький край називали Роксолянією). До слова, в місцевому музеї навіть є окрема виставка падишахів, а в місті – пам’ятник могутній українці.
  4. Унікальна святиня. Саме в Рогатині знаходиться чи не найстаріша православна церква України – Святого Духа. Досі ніхто не знає, коли саме тривало будівництво сакральної споруди. Відомо лише те, що пам’ятка дерев’яної архітектури та живопису обрамлена елементами, притаманними XVI-XVII століть.
  5. Одна з найстаріших площ Прикарпаття. Як стверджують історики, Ринкова площа майже не змінилася від дня облаштування. Впродовж віків тут проводили ярмарки та зібрання людей. Традиція збереглася досі. А от вік площі – майже 900 років.
  6. Перше церковне братство в Україні. Якщо вірити документам, у 1600-х роках тут створили братство, а вже в 1650-х завдяки зібраним коштам у Церкві Святого Духа створили унікальний іконостас. Сьогодні його визнали надбанням як українського, так і світового мистецтва.
  7. «Колекція» сакральних споруд. Рогатин – архітектурно унікальне місто. Тут можна побачити будівлі різних епох. Серед них: Церква Святого Духа (орієнтовно ХVІ ст), Церква Різдва Пресвятої Богородиці (зведена в часи Галицького князівства), Костел Святого Миколая та Анни (1666 рік), Церква Архангела Михаїла (ХIV-ХVI ст), Церква Святого Василія Великого (від 1564-го) тощо.
  8. Чортова гора в околицях міста. З нею пов’язані дві легенди. Згідно з першою, колись чорти хотіли засипати Рогатин землею, майже втілили задум в життя, як раптом заспівали півні. Нечисть зникла, а земля залишилася. Іншу легенду розповідали монахи. Вони вірять, що під каменем на горі є вхід до пекла.
  9. Образа на режисерів. Після виходу в світ української стрічки про Роксолану мешканці Рогатина не на жарт образилися. Усе через відсутність зйомок в місті, яке досі зберегло архітектурні пам’ятки минулих століть.
  10. Осередок єврейства. Свого часу понад 60% населення були саме євреї. Щоправда, під час Другої світової війни німці вивезли та вбили 3500 їхніх представників.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Місто курортів: 10 цікавих фактів про Косів