четвер , 28.03.2024

«Олекса Довбуш. Таємниця Сили» – вийде перша книжка для дітей про легендарного опришка

«Олекса Довбуш. Таємниця Сили» – перша книжка для дітей про легендарного карпатського опришка вийде першого грудня у видавництві Discursus.

Олекса Довбуш, книжка

Її автор Василь Карп’юк зізнався, що писав твір протягом семи днів, але редагуванню початкового рукопису присвятив ще кілька місяців.

Книжка базується на трьох складових:

  • це історичні джерела, зокрема, праці Володимира Грабовецького;
  • народні перекази і легенди, зокрема, «Гуцульщина» Володимира Шухевича;
  • і, звісно, авторська уява і досвід.

Василь Карп’юк родом із Брустурів Косівського району, а тому добре знає реалії гуцульського села, побуту і звичаї. Він з точністю відтворює картини гуцульського світу і природно моделює ті, які могли б мати місце в реальному житті Олекси Довбуша.

Водночас, книжка розрахована на дітей молодшого шкільного віку, тому сповнена пригод і випробувань. Як зазначено в анотації, «пірнувши в цю оповідь, читач разом з Олексою поживе у лісі поруч із вовками й вивірками, приєднається до опришківської ватаги й зазирнеш у світ героїчної минувшини Карпат. А головне, врешті дізнається, звідки взялася Олексина Сила і чи зміг він її опанувати».

Редактор книжки Іван Андрусяк зауважує: «Це історія справжнього українського супергероя, який мав від природи Розум і здобув Силу. Але навіть наймудріший володар великої сили – завжди людина, а кожній людині властиво віддаватися Почуттям… Саме такого Олексу Довбуша й відкриває нам Василь Карп’юк – справжнього. Супергероя – і живу людину!»

Ілюстрації до книжки створила львівська художниця Наталя Кудляк.

Книжка на сайті видавництва: https://discursus.com.ua/books/oleksa-dovbush-taiemnytsia-syly

Про автора:

Василь Карп’юк – український поет, прозаїк, видавець та аніматор літературного процесу.

Автор збірки вибраних творів «Мотлох» (2010), поетичних книг «Brustury» (2011) та «Глінтвейн дорогою на Говерлу» (2017), збірки віршів для дітей «За руку з черепахою» (2014), есеїстики «Ще літо, але вже все зрозуміло» (2016) та низки публікацій у періодиці й антологіях.

Твори перекладалися англійською та польською мовами.

Лауреат літературних премій: «Смолоскип», «Гранослов», ім. О. Гончара та інших.