п’ятниця , 26.04.2024

Городенка: цікаві факти з історії міста

Ледь не весь колорит історичного Покуття можна віднайти в місті Городенка. Майже тисячолітнє поселення й справді має чим здивувати.

Городенка, костел

Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з деякими цікавими фактами.

Що ж, поїхали:

  1. Городенка, а точніше його прототип Karrodinon позначено на карті Птолемея. Це дає підставу вважати, що місто значно старше (орієнтовно на 200-300 років), аніж датують першою офіційною згадкою. А саме – 1195-м.
  2. До місцевої архітектури доклав руку відомий митець Іоан Пінзель. Так, свого часу скульптор оздобив костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Будівлю за проєктом Бернарда Меретина зводили впродовж 1745-1769-х років.
  3. Вірменський костел – найстарша споруда міста. Його збудували ще в далекому 1706 році. Сьогодні це – занедбана будівля, яка з кожним роком руйнується все більше і більше.
  4. Є тут і невеличке релігійне диво. А саме – вже згадуваний костел Непорочного Зачаття. Річ у тім, що у храмі діють одразу два приходи: посередині – територія католиків, справа – греко-католиків.
  5. В середині XVIII ст. Миколай Базель Потоцький обрав місто своєю резиденцією. Аби укріпити положення та показати свої статки, магнат роз’їжджав вулицями в позолоченій кареті, запряженій ведмедями. Це не лише не спрацювало, але й призвело до того, що його зненавиділи всі місцеві мешканці.

робота Пінзеля

6. Костел Непорочного Зачаття став найграндіознішою роботою Пінзеля. Лише вівтарні скульптури сягали заввишки понад три метри. На цьому велич не закінчується. Так, зсередини Пінзель оздобив храм майже трьома сотнями ангельських голів, і це – без урахування інших скульптур та деталей!
7. Церква на місці гріха. Так місцеві називають храм Успіння Марії. А все через те, що згідно з переказами, Потоцький наказав звести сакральну споруду на місці, де вбив дівчину Бондарівну. Про це навіть складена пісня.
8. Один з найстаріших віадуків України буквально ховається у кущах. Йдеться про триарковий міст над струмком Ямгорів. Відомо лише те, що споруду звели за правління Потоцького. А це – орієнтовно 1745-69 роки.
9. Були часи, коли в місті понад 60% населення становили вірмени та євреї. Посприяло масовому заселенню отримання Магдебурзького права 13 лютого 1668 року.

10. Перша поштівка (поштова листівка) міста з’явилася у 1896 році. За різними джерелами, її походження: Австрійська імперія, Голландія чи Бельгія.
11. В наші дні у місті діє невідомий митець. Одна з його визначних робіт – картина Пречистої Діви Марії, вирізана в стовбурі дерева. Знаходиться ікона поблизу Вірменського костелу.
12. Городенка – єдине місто в усій Івано-Франківській області, де знаходиться скульптура Пінзеля. Йдеться про статую Діви Марії в костелі Непорочного Зачаття.
13. Міні-Городенка. А саме – чималенька триповерхова споруда-макет міста, оточена великим ровом. Побачити це диво можна у сквері поблизу автобусної зупинки.
14. «Столиця Потоцьких». Знаний рід не лише мав тут свою резиденцію, але й перетворив місто на власну столицю. Неофіційний статус має досі підтвердження у вигляді гербів родини, зображених ледь не на кожному будинку.
15. Перші поселення на теренах нашого міста з’явилися ще в часи палеоліту (400 000 – 200 000 роки до нашої ери). Посуд, одяг та речі побутового вжитку, які підтверджують це твердження, на околиці міста у 1923-му знайшов археолог, історик Ю. Полянський.

Ці та інші цікавинки читайте на Панорамі Прикарпаття!

Підготувала Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел