вівторок , 19.03.2024

Понад 8 гривень – прикарпатцям повідомили листопадову ціну на природний газ

ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” інформує про ціну на природний газ для побутових споживачів у листопаді 2020 р.

Ціна природного газу для побутових споживачів, клієнтів ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут”, у листопаді складатиме 8 826, 81 грн/тис.м³ з урахуванням ПДВ, що дорівнює 0,8289615 грн/кВт*год.

ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» нагадує, що вартість блакитного палива в Україні напряму залежить від котирувань на європейських біржах (NCG, TTF), оскільки в балансі газу лише половину складає ресурс вітчизняного видобутку, інша половина – це імпортний газ.

Для того, що довести імпортний ресурс до прикарпатського споживача ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» необхідно сплатити тариф на прокачування до кордону України (164 грн за тисячу куб м) і плату за вхід в українську ГТС (176 грн за тисячу куб м). Плюс до цієї суми потрібно додати тариф на транспортування газу магістральними газопроводами по  території України (164 грн) і остання складова – це власне націнка постачальника.

Після падіння цін до історичного мінімуму навесні цього року, з серпня на газових хабах Європи стабільно відбувається здорожчання вартості палива. Це традиційний сезонний тренд на європейських ринках напередодні опалювального сезону. Зокрема, з 25 вересня по 25 жовтня котирування day-ahead на європейському хабі TTF зросли на 32,8%.

Однак, як прогнозують фахівці уже після новорічних свят почнеться традиційне падіння цін на природний газ.

Читайте також:
Через 15 років Україна не зможе виплачувати пенсії – Шмигаль