п’ятниця , 26.04.2024

Через нелегальних працівників підприємство з Прикарпаття оштрафували на 125000 гривень

На Івано-Франківщині у суб’єкта господарювання виявили порушення вимог законодавства про працю, в частині допуску працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Про це інформує Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Так, у грудні 2019 року до Управління Держпраці в Івано-Франківській області надійшла заява громадянина, який стверджував, що працював неофіційно на підприємстві яке займається будівництвом житлових споруд в період від лютого до листопада 2019 року від так залишився без страхового стажу за відповідний період.

Для належного розгляду питання піднятого у зверненні проведено інспекційне відвідування за результатами якого інспектором праці встановлено що, між адміністрацією суб’єкта господарювання та працівником не укладено трудовий договір та відсутнє повідомлення до органу ДФС про прийняття працівника на роботу.

В зв’язку із виявленим порушенням законодавства про працю відносно шести працівниць, на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області винесено постанову про накладення штрафу в 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виявлення порушення в сумі 125 190 гривень.

Не погодившись із рішенням Управління Держпраці в Івано-Франківській області, приватне підприємство оскаржило постанову про накладення штрафу до суду.

За результатами розгляду даної адміністративної справи Івано-Франківським окружним адміністративним судом відмовлено в задоволені позову приватного підприємства в повному обсязі.

Так, Івано-Франківський окружний адміністративний суд у рішенні наголосив, що відповідачем доведено факт порушення позивачем статті 24 КЗпП України враховуючи пояснення директора підприємства, а також іншу доказову базу наявну в матеріалах адміністративної справи. Також суд при з’ясуванні обставин справи відхилив аргументи позивача, що оскаржувана постанова прийнята з порушенням процедури винесення постанови, адже докази Управління Держпраці свідчили про зворотнє.

Таким чином, Івано-Франківським окружним адміністративним судом надано належну правову оцінку висновків Управління Держпраці в Івано-Франківській області щодо накладення штрафу за порушення законодавства про працю, а постанова про накладення штрафу за порушення законодавства про працю підлягає обов’язковому виконанню.

Читайте також:
По 40 тонн щомісяця: на Івано-Франківщині горілчане підприємство гнало “лівий” спирт