п’ятниця , 26.04.2024

Як отримати гроші, нараховані замість “пакунку малюка”?

У середу, 29 липня, Кабінет Міністрів ввів виплату 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість “пакунку малюка”

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, як отримати гроші замість бебі-боксів.

“Бебі-бокси є тільки у Фінляндії, де їх запровадили, аби підтримати відповідальне батьківство. Але і там породілля може відмовитися від бебі-боксу і взяти грошима”, — пояснила Лазебна.

Вона нагадала, що ідею запровадили у 2018 році, аби підтримувати породіль і надавати їм такі подарунки.

“Коли прийшов наш уряд, була визначена державна установа, яка повинна була провести тендерні процедури й визначити переможця, що закупить для українських породіль і розвезе відповідні бокси. Але 2,5 місяці у нас немає таких подарунків від держави, вісім регіонів залишися без боксів, і було прийнято рішення монетизувати цю натуральну допомогу і надати грошима людям таку підтримку”, ─ зазначила міністр.

Міністр соціальної політики розповіла, як можна отримати спеціальну соціальну картку для купівлі спеціальних товарів.

“Ми довго думали, бо розуміли, що не всі є відповідальними батьками й не всі можуть скористатися грошима саме для дітей. Колеги з міністерства фінансів запропонували через державний український банк давати спеціальну соціальну карточку, гроші якої можуть бути використані виключно на дитячі товари, харчування, засоби гігієни тощо. Нам сподобалася ця ідея і уряд нас підтримав”, ─ сказала вона.

Лазебна зауважила, що цей пілотний проєкт запрацює з 1 вересня.

“Буде оголошення на сайті міністерства соціальної політики. Будуть публічні договори з усіма торговельними мережами, інтернет-магазинами, які долучаться до цього проєкту. І ми будемо надавати картки з 5 тисячами гривень, і люди з цих мереж купуватимуть ці товари. Готівку не можна буде зняти. Ми зробили так, як буде краще для людей. Нехай мами самі визначають, що їм треба. А не хтось буде використовувати такі ініціативи з власних міркувань”, ─ пояснила міністр.

Лазебна додала, що ці кошти можна використати протягом року з дня народження дитини. Потім ця картка згорає.