п’ятниця , 29.03.2024

Під Верховної Радою гуцули вимагали залишити Верховинський район

Депутати Верховинської районної ради з місцевими мешканцями приїхали під Верховну Раду вимагати збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці

На акцію під Раду верховинці приїхали одягнуті у гуцульський стрій з трембітами та музиками. До них вийшли народні депутати Роман Лозинський, Сергій Рахманін, Володимир В’ятрович, Оксана Савчук, Микола Княжицький, Софія Федина та інші.

Під стінами парламенту депутати Верховинської райради провели виїзну сесію, на якій прийняли звернення до президента, голови ВРУ і прем’єр-міністра з вимогою зберегти Верховинський район як окрему адміністративно-територіальну одиницю, передає Панорама Прикарпаття з посиланням на Курс.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 12 червня затвердив список 129 районів в Україні замість 490 існуючих. На Прикарпатті затвердив 5 замість 14. За цим переліком Верховинський район має увійти до Косівського.

“Закон говорить, що відстань від населених пунктів до адміністративного центру має бути не більш як 60 км, а доїзд – до 60 хвилин. Як нам бути і жити, коли в разі ліквідації району і об’єднання з Косівським районом відстань для більшості жителів району становить від 60 до 100 км через погані дорогі і які високо в горах взагалі відсутні, а доїзд до міста Косова – від 2 до 5 годин?” – сказав на виїзній сесії голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Він назвав збереження Верховинського району питанням національної безпеки і закликав українців відстоювати свої права та обов’язки.

Депутат районної ради Василь Зеленчук припустив, що нинішня влада гірша за “комуну”, бо у 60-х роках, коли Верховинщина була у складі Косівського району, радянську владу вдалося переконати розділити ці райони.

“Гуцули завше були кимось поневолені: Австрія була, Польша була, Румунія була, були москалі. Дочекалися ми України, була надія, що Україна нам буде мама, а виходить – це мачуха”, – сказав Зеленчук.

Звернення підтримали одноголосно 19 присутніх депутатів з 34. Також присутні депутати Верховинської районної ради прийняли звернення щодо включення Верховинської районної лікарні до переліку опорних закладів охорони здоров’я Івано-Франківської області.