п’ятниця , 26.04.2024

Паводок був неминучий: еколог назвала справжню причину повеней на Прикарпатті

Експертка-еколог не пов’язує повені з вирубкою лісів

Справжніми причинами повеней на Прикарпатті стали кліматичні зміни і велика кількість опадів. Про це повідомила виконавчий директор міжнародної неурядової  екологічної організації 350.org у країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Світлана Романко.

«Так, ліси поглинають вологу і справді стримують можливі паводки. Однак поки мова про нетипові явища: місячна норма опадів випала за три дні червня. Ліси, навіть якщо їх не вирубали б, усе одно не змогли б стримати таку кількість води, й паводок був неминучий», – сказала вона.

Експертка додала, що спершу велика вода зруйнувала дамби на території Карпатського національного природного парку, де вирубки не проводилися.

А проте головною причиною залишаються кліматичні зміни у світі.

«Людство швидко рухається до точки неповернення. Протягом року-двох відбудуться кліматичні зміни, яким раніше треба було років десять, сотні років. Це загострює також політичну, соціальну й економічну ситуації у багатьох країнах світу». – підсумувала експертка.

Як повідомлялось раніше, у чотирьох західних областях – Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій та Тернопільській – інтенсивні опади призвели до ускладнення паводкової ситуації. Досі підтоплені понад тисяча обійсть, залишаються зруйнованими 150 кілометрів автодоріг та 83 мости, інформує УНІАН.

Читайте також:

ВВС: Збитки від повені підрахують протягом кількох тижнів