субота , 20.04.2024

Лавандовий рай: місце для відпочинку та гарних знімків (фото, відео)

Завжди слід вміти «ловити момент». Якраз це варто зробити усім, хто хоче не просто відпочити на природі, але й зробити неймовірні фото.

Йдеться не зовсім про унікальну, але надзвичайно красиву місцину – український Прованс, який розташований на околицях Коршева, що на Івано-Франківщині. Саме тут місцевий житель висадив понад сім тисяч кущів лаванди.

– Усе почалося 10 років тому, – розповідає Іван Коцаба. – Тоді разом із дружиною ми висадили у себе на подвір’ї 10 кущів лаванди. Зробили це для окраси й аби бджоли з власної пасіки мали що ласувати. Якби тоді хто сказав, що це переросте в таке масштабне хобі – навряд чи повірили б.

Навіть досі господарі ще не осягнули масштабу тієї краси, яку створили власноруч.

– Зараз ми все ще доглядаємо лаванду для меду. Останній не стільки ароматний, як цілющий. Його у нас купують навіть з сусідніх областей.

Бум туристів, зі слів Івана Коцаби, припав на цей рік.

– Раніше приїздили для фото жителі сусідніх сіл. Навіть з Івано-Франківська людей не було. Цього року почався справжній бум. Лише за перший тиждень цвітіння до нас вже завітало майже три сотні людей… Їдуть усі: дорослі, діти, пенсіонери. Кілька людей навіть влаштовували професійні фотосесії. Знімки обіцяли надіслати пізніше.

Наразі відвідини поля та фотосесії безкоштовні. Єдине правило – не нищити кущі.

– Ми раді гостям й такій хорошій рекламі. Наразі платні лише реквізити для зйомок: автентичні плетені кошики, столики, пледи тощо. Головне, просимо людей, аби не нищили кущі, оскільки вони дороговартісні. Попри це, можна зривати квіти, але невеличкими букетами.

В українському Провансі можна не лише зробити фото й надихатися ароматним повітрям, але й прикупити поживних продуктів. Зокрема, лавандового меду та олії.

– Ефірну олію почали виготовляти цьогоріч. Оскільки наша лаванда – англійська вузьколиста лікарська, її корисні властивості цінуються в усьому світі.

Як відомо, ефірна олія з лаванди покращує сон, знімає стрес, нормалізує роботу серцево-судинної та нервової систем. Достатньо лише нанести кілька крапель на зап’ястя.

Як розповідає дружина Івана Анна, плантацію квітів з часом планують збільшити до гектара.

– Квітка не вибаглива, хімікатів не потребує. Та й зізнаюся, це – моє. Скільки б не поралася біля кущів, ще ні разу не втомилася. Навпаки, відчуваю спокій, втіху… З лавандою я познайомилася в Криму, коли ще юною була на практиці. Відтоді й закохалася у квітку.

З Івано-Франківська до Коршева можна дістатися рейсовим автобусом. Поїздка триватиме більш, ніж годину. Для відвідин лавандовий рай відкритий цілодобово.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел