субота , 20.04.2024

«Діти почнуть хворіти», — начальниця управління охорони здоров’я Франківська застерегла від ризиків відновлення навчання

З 1 вересня в місті готуються відкрити школи і розпочати навчальний рік у звичному режимі

На сьогоднішньому круглому столі з питань організації навчання у школах Франківська під час епідемії коронавірусу начальник Департаменту освіти і науки Франківська Ігор Максимчук повідомив, що з 1 вересня в місті готуються відкрити школи і розпочати навчальний рік у звичному режимі.

Представники батьківської спільноти, які були присутні на круглому столі, висловилися проти дистанційного навчання. На їхню думку, воно погіршує здоров’я дітей, оскільки змушує їх проводити багато часу за комп’ютерами та з гаджетами.

Наталія Винницька, мама 11-класниці, каже, що дочка має проблеми зі здоров’ям через те, що майже всі дні дистанційного навчання з кінця минулого березня проводила за комп’ютером.

“Ми втратили зір, – каже жінка. – А ще зараз водимо дитину до реабілітолога з проблемами спини і постави”.

Психолог департаменту освіти відзначила, що через дистанційне навчання у дітей підвищився рівень тривожності. Самоізоляція проявила дедалі більшу залежність від гаджетів. А ще у підлітків, які дистанційовані від повноцінного безпосереднього спілкування з дорослими та однолітками, “розмиваються межі”. Психолог пояснила, що йдеться про відчуття соціальних норм.

Освітяни також відзначили, що у випадку продовження дистанційного навчання на плечі батьків лягає забезпечення дітей компютерами і гаджетами з відповідним програмним забезпеченням та відповідальність за те, щоби діти ним володіли.

З іншого боку, школи Франківська не можуть забезпечити всіх вчителів засобами зв’язку і проведення дистанційних уроків, особливо коли уроки у кількох вчителів співпадають у часі – в закладах освіти немає достатньої кількості обладнання і мереж. І хоч Ігор Максимчук запевняв, що зараз дротовий інтернет по всіх школах проводять в кожне навчальне приміщення, мер Марцінків наголосив, що школи міста не готові до запровадження повноцінного дистанційного навчання.

“Тому ми маємо докласти максимально зусиль, щоби діти пішли в школу з 1 вересня на повноцінне навчання”, – дав загальну настанову мер. І додав, що на випадки захворювання дітей COVID-19, с лід реагувати без паніки.

“Думаю, по школах, якщо таке траплятиметься, то в індивідуальному порядку, як це було з дитсадками, ми вийдемо з ситуації”, – пояснив Марцінків.

Освітяни, втім, наголосили, що в умовах коронавірусу і нових санітарних вимог, у школах слід переглянути саму організацію навчального процесу. Так, не годиться кабінетна система навчання, коли вчитель перебуває цілий день в одному класі, а діти переходять з кабінету в кабінет.

А ще в жодній з франківських шкіл не облаштовано достатньо “точок”, де діти змогли би впродовж навчального дня по кілька разів кожен мити руки. Виглядає на проблемну і ситуація із провітрюванням класів, оскільки діти в цей час можуть скупчуватися в коридорі. Так само потребує спеціальної організації у зв’язку з температурним контролем потік дітей, коли вони будуть заходити в школи.

Начальниця управління охорони здоров’я Франківська Марія Бойко як епідеміолог і як мама школярки застерегла батьків, що діти почнуть хворіти, коли сядуть за парти.

За її словами, порушення гостроти зору і постави – це найбільш поширені хвороби у школярів упродовж останніх 10 років. І вони загалом не пов’язані із дистанційною освітою і карантином. Чого не скажеш про інфекційні і вірусні захворювання, які поширюються в дитячих колективах.

“Діти кожного року приносять зі школи і вітрянку, і краснуху, і грип. Захворюваність підвищується не тільки в сезон ГРВІ, а й від початку навчання, – нагадала медик. – Принесуть вони ці хвороби, принесуть і коронавірус зі школи додому і цього року”.

В даний час на коронавірусну хворобу у Франківську хворіють близько 3% дітей шкільного віку. “Але це тільки тому, що вони роз’єднані”, – підкреслила епідеміолог.

Марія Бойко зазначила, що відновлення звичного навчання в школах несе небезпеку зростання захворюваності не тільки серед дітей.

“З вересня будуть хворіти діти, будуть хворіти і вчителі. Це небезпека і для бібусів і дідусів та інших груп ризику, а також для вагітних, – наголосила лікарка. – Тому дуже багато залежить від батьків – наскільки вона вдома будуть дотримуватися заходів безпеки”.

Марія Бойко звернулася до батьків, щоби вони до початку навчання попрацювали із дітьми. Навчили їх правильно носити маски і подбали про те, щоби дитина йшла в школу з маскою і мала ще одну запасну.

Також слід навчити дитину користуватися антисептиками. Його слід давати дітям у школу. На крайній випадок – вологі антисептичні серветки.

“Нам треба навчитися і навчити своїх дітей не обійматися і не цілуватися при зустрічах. В цьому ми надзвичайно уразливі”, – зазначила епідеміолог.

На сьогоднішній ранок, повідомила в контексті Марія Бойко, у міських лікарнях Франківська було тільки 3 вільні місця і 20 хворих, які потребували госпіталізації. “Далі буде більше хворих, – прогнозує начальниця управління охорони здоров’я міста.

“Коли діти почнуть хворіти, треба бути готовими йти на карантин і закривати школи. Треба бути відповідальними – дуже багато в цій ситуації залежить від батьків, від того, як ви навчите своїх дітей дотримуватися заходів безпеки”, – звернулася Марія Бойко до франківців.

Читайте також:

Уряд продовжує карантин до кінця літа. А далі?