п’ятниця , 29.03.2024

“Востаннє така ситуація була в 2008-ому”, – Шмигаль про візит на підтоплене Прикарпаття

Сьогодні, 24 червня, на Прикарпаття приїхали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, щоб оглянути затоплені райони

Вже згодом прем’єр-міністр провів брифінг та повідомив, що станом на ранок 24 серпня постраждало від негоди понад 156 населених пунктів. Є багато зруйнованих будівель, як державних, так і приватних. Також затоплення зруйнувало понад 110 автомобільних доріг. Наразі 19 мостів повністю зруйновано, а інші – пошкоджені.

“Ми сьогодні з самого ранку здійснили обліт рівнинної частини Івано-Франківщини, подивилися на ситуацію у Галицькому районі, Калуському, Домбровському кар’єрі”, – каже Денис Шмигаль.

Окремий візит був у Ланчинську ОТГ, адже там також є наслідки негоди.

“Ситуація страшна. Останній раз подібна ситуація була у 2008 році. Тоді загинуло 38 людей. Станом на сьогодні загинуло троє людей внаслідок повені: це дві жінки, а одну особу досі не знайшли. Зруйновано кілька приватних будинків – взагалі стерті з лиця землі”, – каже прем’єр-міністр.

Загальна сума збитків наразі невідома, бо критична ситуація продовжується. Денис Шмигаль зазначає, що в окремих гірських районах ситуація покращується, бо опади припинилися. Але в рівнинній частині ще продовжується.

“Сьогодні з берегів вийшла річка Дністер. Підтоплені дороги міжнародного значення ситуація продовжує бути напруженою”, – говорить посадовець.

Прем’єр зазначає, що сьогодні на Франківщині чотири гелікоптери відправили допомогу. Один з них – медичного призначення. При потребі він може транспортувати хворих та вагітних. До слова, двох вагітних з Верховинського району уже евакуювали на пізніх термінах вагітності.  Крім того, понад сотню дітей є заблокованими у села і не матимуть змоги цьогоріч дати ЗНО. За словами урядовця, це питання вирішують.

“Сьогодні пріоритет зберегти життя та здоров’я людей”, – наголошує він.

Для Прикарпаття планують виділити початкову допомогу у сумі 500 мільйонів гривень, щоб ліквідувати наслідки повені та усунути небезпеку для людей. Також є потреба у сумі 82 мільйони гривень додатково для відновлення дамб і берегів. Завтра на позачерговому засіданні Кабміну розглядатимуть питання про виділення коштів з резервного фонду. До слова, з обласного резервного фонду уже виділили мільйон гривень.

“Наразі ситуація під контролем”, – запевняє Шмигаль.

Читайте також:

Синоптик розповіла про причини повені на Західній Україні