четвер , 28.03.2024

У гірських районах Прикарпатті стихія пошкодила понад 100 будинків

На ліквідацію наслідків спрямують мільйон гривень

У зв’язку із сильними опадами у вигляді дощу та граду, які пройшли на більшій території Прикарпаття впродовж вихідних, відбулося суттєве підняття рівня води у гірських річках.

Це спричинило підтоплення приватних будинків, закладів соціальної сфери, сільськогосподарських угідь та присадибних ділянок.

Так, стихія зруйнувала та пошкодила 104 житлових будинки, підтопила 167 господарських будівель, 469 присадибних ділянок, 608 га сільськогосподарських угідь, 4 заклади освіти і один заклад охорони здоров’я. Розмила 73,71 км берегів,  зруйнувала 1,15 км та пошкодила 6,865 км берегоукріплень. Окрім того, зруйнувала 10 км дамб, 1 водозабір, 11 автомобільних мостів, 24 дорожні та 7 пішохідних мостів зазнали часткового руйнування.

Через селеві потоки та підняття рівня води у річках на деяких дорогах Верховинського та Косівського районів ускладнився рух транспорту. На ділянці автошляху до сіл Бистрець, Дземброня, Шибене та Зелене – проїзд відсутній. Дорожнє полотно пошкоджено також на ділянках шляху між населеними пунктами Гринява – Грамотне, Красноїлля – Перехресне, Верхній Ясенів – Голови, Довгополе – Кохан, Розтоки – Барвінків.

«На сьогодні ситуація в області залишається складною, – підкреслив під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій голова обласної державної адміністрації Віталій Федорів. – Найбільшого руйнування стихія завдала жителям Верховинського, Косівського, Коломийського, Снятинського, Надвірнянського та Богородчанського районів, де внаслідок підтоплення пошкоджено сотні будинків, дороги, дамби, берегоукріплення та мости. Наразі наше головне завдання вишукати кошти та резерви для ліквідації наслідків негоди, спрямувати необхідну техніку, щоб допомогти людям відновити житло та забезпечити проїзд».

Зважаючи на ситуацію, комісія прийняла рішення про виділення одного мільйона гривень із резервного фонду обласного бюджету для надання допомоги постраждалим районам. Окрім того, також виділять 4 тонни дизпалива і направлять спеціальну техніку.

До слова, за прогнозами синоптиків, упродовж ближчих днів збережеться дощова погода, місцями очікують проливних злив, граду, шквалистого посилення вітру.

Читайте також:

Вода в річках Прикарпаття може піднятися ще на 2 метри