четвер , 02.05.2024

Музей караїмської історії та культури: єдиний в Україні осередок тюркського народу (ФОТО, ВІДЕО)

Національний заповідник «Давній Галич» вміщує понад 200 історико-культурних об’єктів.

Більшість розташовані у місті Галич однойменного району. Власне, як і єдиний в Україні Музей караїмської історії та культури.

Попри те, що ідея створення зародилася ще в 90-х роках минулого сторіччя, музей офіційно відкрили 4 листопада 2004 року. Сьогодні основними напрямками діяльності закладу є: пошуки, вивчення та популяризація історико-культурної спадщини караїмської громади не лише на теренах Івано-Франківщини.

Як уже зазначалося, ідея створення зародилася ще наприкінці минулого століття. Тоді караїмська громада налічувала лише вісьмох осіб, які взялися за відродження спадщини. Головною ініціаторкою заснування музею була Яніна Єшвович.

«Рушійним поштовхом стало масове вимирання громади. Це несло загрозу повного зникнення культурно-історичної спадщини. На щастя, вивчення матеріалів дозволило створити повноцінну виставку, а згодом – окремий музей».

Музейна колекція не обмежилася літературою та предметами побуту. Так, у 2000-му році громаді на зібрані власними силами кошти вдалося викупити характерний караїмський будинок ХІХ ст, який згодом облаштували в осередок.

У 2001 році розпочалася реконструкція споруди. Авторами ескізів та розробленої концепції стали І. Юрченко, О. Береговський.

За час реконструкції громада займалася пошуком та відновленням історико-культурних об’єктів. Так, для музею вдалося придбати пергаментний сувій Тори, створення якого датується ХVIII століттям. З Венеції привезена релігійна книга, надрукована у 1528 році.

Серед інших експонатів: елементи інтер’єру кенаси (характерний караїмський храм), молитовні рукописи, архівні матеріали, речі загального вжитку, елементи побуту тощо. Загалом у музеї налічується понад три тисячі цінних об’єктів.

Музей розділено на три зали:

  1. Релігійного культу. Розповідає про витоки та розвиток караїзму, появу громади на Галичині. Головні експонати – релігійні книги та інвентар: сувої Тори, календарі (бо рік у караїтів триває 354 дні, 8 годин та 48 хвилин), яд (указка для читання Святого Письма), менори, парохет, мезуза (молитва-оберіг), святковий посуд, ножиці для свічок тощо.
  2. Побуту. Одяг та речі вжитку передають сутність обрядів, способу життя. Більшість експонатів датується ХХ століттям.
  3. Історії. Фотографічні та документальні матеріали охоплюють кілька століть розвитку та існування караїтів.

З Івано-Франківська до Галича можна добратися прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме пів години. Музей розташований у самому центрі міста. Години роботи: щоденно з 9 ранку до 18 вечора. Детальніше можна дізнатися на сторінці закладу у соціальній мережі.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел

Читайте також:
На Прикарпатті в урочищі Кируцин облаштували нову зону відпочинку (ФОТО)