п’ятниця , 29.03.2024

У Карпатах на горі Піп Іван розпочали спорудження Хресної дороги

Хресна дорога на гору Піп Іван буде найдовшою і найскладнішою з усіх існуючих в Україні

Від підніжжя гори Піп Іван (Чорногірський) до самої її вершини почалося спорудження екуменічної Хресної дороги із зупиночними стаціями.

Про це повідомили на офіційному сайті розташованої на вершині горі астрономічної обсерваторії «Білий слон».

«Урочисте відкриття та освячення Хресної дороги представниками всіх християнських конфесій заплановано на 14 серпня. Вона буде найдовша та найскладніша з усіх існуючих», – йдеться у повідомленні.

Ідея створення екуменічної Хресної дороги належить Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника, який разом із Варшавським університетом нині відбудовує обсерваторію на горі Піп Іван. Зупинки зі скульптурними композиціями у вигляді камінних брил заввишки в зріст людини із вмонтованими у них таблицями відображатимуть останні моменти життя Ісуса Христа на шляху до Голгофи.

«Ця Хресна дорога сприятиме взаєморозумінню між християнами різних конфесій та робиться для всіх людей, аби їх сходження до вершини Чорногори, яка є давнім святилищем, супроводжувалося відпочинком та молитвою, роздумами про Христове Воскресіння. Хочемо таким чином подарувати всім відвідувачам нашої обсерваторії радість та віру. Насамперед, віру кожного в себе!

Впевнений, що Хресна дорога, яку ми створимо, відкриє кожному, хто її пройде до кінця, нові горизонти і додасть сил для подолання життєвих вершин!», – наголосив ректор університету Ігор Цепенда, який разом з митцями ще 28 травня, напередодні початку робіт, провів нараду з підрядниками.

Водночас, після оприлюднення повідомлення про початок будівництва Хресної дороги, чимало читачів у Facebook висловили своє обурення такою ініціативою, пише Zaxid.net.

Зокрема, начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко назвав ініціативу «невігласним вишиватництвом».

«Офіційно заявляю я категорично проти того, щоб паплюжити Карпати отаким невігласним вишиватництвом. Мені дуже соромно, що наша гордість – наш Піп Іван (Попіван) – може бути знищена недолугими ідеями псевдохристиян. Не руйнуйте природне середовище, там де тисячі років була цивілізація – цивілізація наших далеких і близьких предків. Кожній епосі притаманні свої цінності і не нам судити, які покоління були ближчими до Бога», – написав Передерко на своїй сторінці у соцмережі.

Начальник відділу туризму при цьому зазначив, що: «Чорна гора і обсерваторія на ній – це наш туристичний бренд, і не варто піддаватись на популістські пропозиції окремих малолюдей».

Зазначимо, що гора Піп Іван розташована на південно-східному кінці головного хребта масиву Чорногора, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині гори має умовну назву Білий слон. Ця споруда, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря), діяла в 1938–1941 рр.

Читайте також:
Хобітхілс. На Франківщині є унікальне поселення із фільму «Володар перснів» (ФОТО, ВІДЕО)