п’ятниця , 29.03.2024

По 10-12 годин у чергах: що зараз робиться на пішохідному переході “Шегині”

За добу кордон пішки перетинають 2500-3000 осіб

На пішохідному переході у Шегинях українці, які їдуть на заробітки, очікують півдоби, щоб перетнути кордон. До трьох хвилин перетинають українську сторону, а от щоб потрапити на бік Польщі, чекають годинами, пише zaxid.net.

На дорозі до пункту пропуску у Шегинях – групи людей з валізами. Їдуть українці із різних куточків країни, щоб потрапити до Польщі на роботу.

«Я там уже три роки працюю. А тут в Україні немає роботи, нема зарплати, от і все», – каже Катерина, яка приїхала з Дніпра.

Лічені хвилини біля українських прикордонників і подорожні вже на нейтральній території. А далі з’являється черга. Оскільки охочих потрапити за кордон є чимало, змушені стояти тут по 10-12 годин.

«Я не можу пройти цей кордон. Пускають по вісім людей на годину, що це робиться, люди добрі. Ми чекаємо вже більше 12 годин. За три години на місці ми не зрушили ні на метр», – пояснює Яна Доля із Запоріжжя.

Олексій працює водієм три роки. Їде знову на роботу, простояв у черзі 12 годин та змушений повернутися.

«Документа не вистачило. Ну зараз мені його вишлють і доведеться наново стояти», – каже Олексій із Харкова.

Польські прикордонники ретельно перевіряють документи та достовірність запрошень на роботу. Тим часом люди очікують у живій черзі, сидять або ж дрімають на валізах. До туалету ходять на українську сторону. Є вбиральні і у поляків, та їх на таку кількість людей недостатньо.

Пішохідний пропускний пункт «Шегині» відновив свою роботу із 16 травня.

«За цей час через державний кордон пропущено більш, ніж 60 тис. осіб як на вхід, так і на вихід. В середньому за добу пропускаємо від 2500 до 3000 осіб в обидва боки», – говорить начальниця прес-служби Мостиського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.