вівторок , 23.04.2024

Назад у минуле: Франківщина славиться унікальним музеєм народної архітектури та побуту (ФОТО)

Галицький район Франківщини – неймовірна місцина.

Тут і «Галичина могила», і заповідник «Давній Галич», і місто короля Данила, що дало назву цілому регіону України. Однак на цьому особливості не закінчуються!

Сьогодні йдеться про унікальний Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття. Аналогів йому немає в усій області.

Музей просто неба є складовою національного заповідника «Давній Галич» та охоплює історію кінця XVII – початку XX ст. Офіційно його  заснували 1979-го (у деяких джерелах вказано 1981-й рік).

Сьогодні на площі 4,5 га розташовуються чотири так звані мікросела. Кожне з них представляє окремий етнографічний район: Опілля, Покуття, Бойківщину та Гуцульщину.

Експозиція містить не лише обійстя кількастолітньої давнини, але й одяг (народний стрій, жіночі та чоловічі сорочки, спідниці, жупани, простирадла, обруси, головні убори тощо) велику автентичну колекцію посуду (горшки, тарілки, глечики, горнята та ін.), народні тканини тощо.

Кожне село відтворено максимально точно. Здається, ніби й досі тут вирує життя. До прикладу, тут облаштовані криниці, стійла для тварин. У планах – зведення гуцульської церкви, в’їзної вежі, водяного млина, заїжджого двору та фулюшні.

Як уже зазначалося, кожен регіон представлений мікроселом.

Покуття зображають традиційна хата та олійня. Першу (кінець XIX – початок XX ст.) перевезли до музею аж з Городенківського району села Торговиця. Другу споруду транспортували з села Олеші Тлумацького району.

Гуцульщину представили двома хатами-ґраждами, завезеними з Верховинського району з села Устеріки. Обидві датуються 1889 роком. Ще одну гуцульську хату знайшли аж у Ворохті.

Бойківщину представляє характерна курна хата, датована 1787-м роком. Колись у ній у Долинському районі жив священник. За сумісництвом хата була і майстернею і церковною школою.

Опілля хвалиться церквою з ґанком із дерева та сільською хатою. Обидва експонати з Галицького району.

Вбрання, посуд, елементи побуту збиралися не лише на території Івано-Франківської області. Навіть зараз керівництво музею закликає небайдужих ділитися історичними речами.

До слова, музей – чи не єдиний в області, який увійшов до переліку об’єктів, облаштованих для людей з особливими потребами.

Напряму з Івано-Франківська до музею можна добратися рейсовим автобусом сполучення Крилос. Поїздка триватиме орієнтовно годину.

Музей працює щодня з 9 ранку до 17 вечора. Вхідний квиток – 20 гривень, для дитини – 10 грн. Повноцінна екскурсія: для дітей – 100 грн, для дорослих – 200 грн (незалежно від кількості осіб в групі).

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел