п’ятниця , 29.03.2024

Як нараховуватимуть доплати медикам Прикарпаття?

Уряд анонсував доплати медикам у розмірі 300% окладу

У травні медики Прикарпаття, які лікують хворих на коронавірус, отримають надбавки до зарплати за березень. Уряд анонсував доплати медикам у розмірі 300% окладу. Голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів у інтерв’ю руху «Чесно» пояснив, як нарахування цих надбавок відбувається на практиці.

«Обласна державна адміністрація отримала від кожного головного лікаря медзакладу, де були підтверджені хворі з COVID-19, список тих медпрацівників, які були дотичні до боротьби з пандемією. Різні лікарні приймали таких пацієнтів у різні дати, тож нарахування здійснене від кількості тих днів, коли були зафіксовані хворі, – розповідає Федорів. – Поясню на прикладі: якщо перший пацієнт із COVID-19 прибув до лікарні 23 березня, то нарахування 300% надбавки буде здійснене з 23 березня. Тобто на три посадові оклади буде помножена тільки та кількість днів березня, у які зафіксовані COVID-позитивні пацієнти. Це визначали головні лікарі медзакладів, що приймали хворих. Вони дали нам свої накази. Наші службовці порахували ці виплати, і кошти переказали на рахунки медзакладів».

Федорів наголошує, що вимога про 300% надбавку не означала спрямування коштів лише з державного бюджету.

«Завдання держави полягає в тому, аби відшукати гроші на цю надбавку з усіх джерел – державного, обласного, місцевих бюджетів», – каже очільник ОДА.

Щодо надбавок у квітні, то він пояснює, що з 1 квітня, відповідно до медичної реформи, заклади охорони здоров’я не фінансуються з обласного чи районних бюджетів, оскільки ці функції перебрала на себе НСЗУ. Тобто підвищену зарплату за квітень медикам фінансуватиме вже Національна служба здоров’я України.

Нагадаємо, 30 березня Рада ухвалила закон про додаткові соціальні та економічні гарантії на час епідемії (законопроект № 3275), де є окремий пункт про медпрацівників та інших фахівців медустанов, задіяних у боротьбі з епідемією Covid-19. Прописано, що їм належать надбавки до 300% від заробітної плати. Тобто йдеться про щомісячні виплати на рівні чотирьох зарплат (одна – за штатним розкладом і три – як доплати).

Наприкінці квітня Кабмін прийняв постанову, якою визначив порядок додаткових виплат працівникам закладів охорони здоров’я  у розмірі до 300% від заробітної плати, а також порядок забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та медичними виробами.

Читайте також: Коронавірус в Україні: за добу 366 нових випадків зараження, 13 людей померли