вівторок , 19.03.2024

На Івано-Франківщині знаходиться одна з найвищих та найкрасивіших ратуш України (ФОТО)

Як уже зазначалося, Франківщина зібрала в собі перелік «най».

До прикладу, саме тут розташовані найвище село України та єдиний активний грязьовий вулкан, аналогів якому немає в усьому світі. Однак сьогодні мова про пам’ятку історії та архітектури.

Йдеться про одну з найвищих ратуш України, розташовану у місті Снятин. До слова, її також включили в перелік п’ятірки найкрасивіших архітектурних об’єктів нашої держави.

Історія ансамблю тягнеться з 1861 року. Саме тоді під керівництвом відомого архітектора Йосифа Шрейбера Антоном Берком розпочалося будівництво головної споруди міста.

Проте магістратське приміщення вперше згадується задовго до початку робіт – ще у 1790 році.

Будівництво тривало у кілька етапів. Перший – зведення ратуші, яка збереглася й до сьогодні. Другий – 1868 рік – розширення приміщень. Тоді облаштували стіну «до марцелати».

Приміщення магістрату зводилося власне для проведення засідань та урочистих заходів керівництвом. Для цього перший бургомістр Снятина Марцелі Нємчевський виділив кошти як з бюджету, так і з власної казни.

Він також придумав укріпити фундамент так званими «подушками», які витримують значні коливання (через землетруси 1822-го та 1829-го частина будівель у місті обвалилася).

Старожили зазначали, для додаткової міцності бетон розмішували з курячими яйцями. Завдяки дивному поєднанню, зі слів будівельників, ратуша простоїть не менш, як 300 років.

Для міцності також використовували різну товщину стін. Так, на другому поверсі вони 1,7 метра, а до верху – поступово звужуються.

27 серпня 1909 року, після завершення зведення вежі, ратушу офіційно відкрили для відвідин та роботи. Саме тоді всі й побачили архітектурну унікальність: поєднання раннього історизму з елементами неокласицизму, неоренесансу, англійської неоготики і необароко. Це – на трьох поверхах, 40 кімнатах.

Уся висота споруди – 50 метрів, завдяки чому ратушу видно за кілька кілометрів, ще при в’їзді до міста. Найвищою є лише її Львівська «сестра».

До слова, за версією видання «Діскавері Україна» Снятинська споруда увійшла в п’ятірку найкрасивіших ратуш України. Також вона внесена до переліку об’єктів, які охороняє ЮНЕСКО.

У різні роки будинок використовували по-різному: як невелику школу, бібліотеку, складські приміщення, керівні кабінети тощо. На щастя, це не знищило окрасу міста.

Сьогодні ратуша зазнала мінімальних змін (під час реставрації). Також полагодили окрасу будівлі – годинник-куранти, який кожні 15 хвилин сповіщає точний час.

Зараз приміщення використовуються музеями (Музей визвольних змагань імені Василя Андрусяка, Музей-бібліотека Михайла Бажанського, Музей культури і книги Покуття), місцевою телекомпанією, міською радою та виконавчим комітетом. Попри це, ратуша разом з оглядовим майданчиком відкрита для туристів.

Добратися з Івано-Франківська до однієї з найвищих та найкрасивіших ратуш України можна прямим рейсовим автобусом сполучення Снятин. Поїздка триватиме майже дві години.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел