субота , 20.04.2024

Музичні інструменти Верховини: музей віртуоза з автентичними речами (ФОТО)

Нічим непримітна ззовні хатина таїть в собі сотні автентичних гуцульських речей.

Більшість із них – незвичні музичні інструменти, які раніше належали місцевому віртуозу, а тепер – не менш талановитій дочці.

Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів імені Романа Кумлика знаходиться в селищі міського типу Верховина Верховинського району Івано-Франківської області. Культурну спадщину музикант-віртуоз заснував у власному будинку. Після його смерті заклад перейшов у власність дочці Наталі Гузак.

Достеменно історія музею не відома. Власне як і дата його заснування (деякі називають 7 січня 2000-го). Знаємо лише те, що перші експонати місцевий діяч культури почав збирати в 1960-1970-х роках.

За 30 років колекціонування Роман Кумлик зібрав понад дві сотні предметів. Зокрема: грошові знаки різних часів, давній гуцульський одяг з льону та шкіри, предмети побуту (посуд, топірці-бартки), знаряддя праці тощо. Однак перлиною колекції митець вважав різні музичні інструменти – скрипки (й такі види, як довбанку та прямокутну), трембіти, кози, цимбали, дримби, роги, дуду тощо. Деякі речі не мають аналогів у всьому світі.

Є експонати, які виготовлені у 18-19 століттях.

Роман Кумлик не лише збирав музичні інструменти, але й умів грати на всіх отриманих видах. Митець до самої смерті (2014 рік) проводив екскурсії, компонуючи на кожному з експонатів. Також власник музею розповідав історію краю, особливості створення тих чи інших предметів, виконував гуцульські співанки.

Кожна з екскурсій – імпровізація. Роман ніколи не писав сценарію, не заучував підготовлених висловів. Туристи, які побували в музеї кілька разів, відзначали:

«Щоразу ти чуєш щось нове. І вроді фактаж один, інструменти та речі вжитку одні, але різні пісні, історії. Усе приправлене добірними жартами та неймовірною харизмою оповідача, який справді любить це місце, цю роботу. Особливо дивують співанки. Їх, напевне, тисячі, адже ми не зауважували повторення ні однієї».

Сьогодні екскурсії проводить донька музиканта, мультиінструменталіст Наталя Гузак. Дівчина, яка лікар за фахом, грає на скрипці, цимбалах, тримбі, двійниці (сопілка), окарині, зозулі, пелинці, лірі, наї.

До того ж, Наталя намагається примножити батькову спадщину. Жінка уже зібрала чотири десятки предметів.

Добратися до музею з Івано-Франківська не складно. Міжміські автобуси сполученням з Верховиною курсують кілька разів на день. Поїздка триватиме трохи більше двох годин.

У суботу та понеділок музей може закриватися для туристів. В інші дні відвідати заклад можна з 10 до 16-ї години. Вартість квитка – 25 гривень, для учнів шкіл – 20. Детальніше можна дізнатися за телефонами: (03432) 2-17-44, (097) 307-52-54. Також є можливість домовитися про індивідуальну екскурсію в інший час.

Христина СЛОТА,

Фото, відео з відкритих джерел

Один коментар

  1. Треба точно відвідати. В мене є кобза старовинна, купив на віоліті, думав, грати навчуся.