п’ятниця , 19.04.2024

В Україні два найбільші ісламські свята незабаром стануть державними

Два найбільші ісламські свята Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними релігійними святами в Україні.

Відповідний указ президент Володимир Зеленський планує підписати в найближчі дні.

Про це він повідомив у понеділок, 18 травня, під час зустрічі з представниками кримськотатарського народу з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар та боротьби за їхні права.

«Ми хочемо побудувати державу, в якій кожна людина відчуває себе громадянином України. Я хотів би, щоб кожен відчував себе повноцінним громадянином, не забуваючи про історію та про традиції свого народу. Ми хочемо підтримувати вас не тільки на словах, а в діях, на законодавчому рівні», – зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, як повідомляє Офіс президента, у Києві планується побудувати нову велику мечеть. Президент наголосив, що він чекає від кримських татар проект цієї мечеті та готовий підтримати його.

Глава держави також погодив призначення колишньої першої заступниці міністра інформаційної політики Еміне Джапарової на пост заступника глави МЗС.

Довідково:
Курбан-Байрам — свято жертвопринесення, одне з двох головних свят мусульман. Воно починається через 70 днів після закінчення посту та триває три-чотири дні.

Ураза-Байрам – свято у мусульманських народів. Йому передує 30-денний піст, що розпочинається в перший день молодика місяця Рамадан. Як переказують, саме в цей місяць Мухаммеду скорилася Мекка й мусульманам даровано Коран.

Оскільки мусульманський календар налічує 354 дні, дати релігійних мусульманських свят щороку зсуваються щодо звичного календаря, у якому 365 чи 366 днів. У 2020 році Курбан-Байрам святкують з 30 липня до 3 серпня, а Ураза-Байрам – 23 травня. Чи будуть запроваджені додаткові вихідні з нагоди цих свят, в Офісі президента наразі не уточнюють.