четвер , 28.03.2024

Американські сенатори стурбовані ситуацією з єврейською общиною Коломиї

Спільна заява опублікована на особистих сайтах Джекі Розена і Джеймса Ленкфорда

Двоє сенаторів США Джекі Розен (Демократична партія) і Джеймс Ленкфорд (Республіканська партія) випустили спільну заяву щодо ситуації з вимогою поліції надати інформацію про членів єврейської громади Коломиї.

Заява опублікована на особистих сайтах Джекі Розена і Джеймса Ленкфорд 12 травня, пише jewishnews.com.ua.

Політики, які є співголовами двопартійної робочої групи Сенату по боротьбі з антисемітизмом, заявили, що серйозно стурбовані тим, що представник поліції запросив список членів єврейської громади Коломиї з їхніми особистими даними в рамках боротьби з організованою злочинністю.

“Націлювання на єврейську громаду є потворним проявом антисемітизму і нагадує похмурі часи, коли європейські євреї були змушені реєструвати свої особисті дані.

Ми настійно закликаємо уряд України розслідувати інцидент, притягнути винних до відповідальності і знову приєднатися до нас в боротьбі з антисемітизмом у всіх його формах”, – сказано в заяві сенаторів.

Нагадаємо, що раніше поліція направила голові єврейської громади Коломиї Якову Заліщикеру вимогу надати копію статуту організації, список членів громади, а також їхні адреси і мобільні телефони. Плюс всі дані про студентів у вишах області. Лист підписав керівник управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області Михайло Банк.

За фактом збору інформації про членів єврейської громади Коломийщини співробітники Департаменту внутрішньої безпеки почали службове розслідування. Очільник Нацполіції України Ігор Клименко вибачився перед головою єврейської громади міста Коломиї за неправомірні дії своїх підлеглих.