п’ятниця , 29.03.2024

У трьох областях Західної України хочуть на вихідні запровадити комендантську годину

Обговорюється введення комендантської години у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях для стримування розповсюдження коронавірусу.

Про це сьогодні, 9 квітня, у своєму відео зверненні повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

“Була нарада з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, і почули таку інформацію, що карантин буде продовжений до початку травня. Коли цей початок, яке це число, не було уточнено. Також було поінформовано, що у трьох областях – Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській вводяться надзвичайні заходи на вихідні дні”. – розповів Руслан Марцінків.

За словами Марцінківа посилені заходи мають бути спрямовані на те, щоб розірвати ланцюг зараження. Розглядається навіть можливість комендантської години.

Очільник Івано-Франківська також додав, що більше деталей з цього приводу стане відомо 10 квітня.

Стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Термін “комендантська година” по відношенню до цивільного населення згадується в українському законодавстві лише двічі: його можна вводити під час надзвичайного або воєнного стану.

Режим надзвичайної ситуації таких обмежень не передбачає. Він дозволяє лише обмежувати доступ в зону надзвичайної ситуації, інформує УП.

Нагадаємо, станом на ранок 9 квітня в Україні підтверджено 1892 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19, протягом 8 квітня підтверджено 224 нових випадки. Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 57 людей.