вівторок , 16.04.2024

Обміняли дев’ять з дев’ятнадцяти полонених

Людмила Денісова оприлюднила фото перших обмінених полонених з ОРДЛО

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбук фото перших звільнених у рамках обміну громадян України.

Сьогодні, 16 квітня, розпочався третій етап взаємного звільнення громадян по формулі “всіх на всіх” у першій локації – КПВВ Майорськ.

«Загалом, сьогодні на підконтрольну територію Уряду України будуть повернуті 19 громадян України, які незаконно утримувалися на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Безумовно, карантині обмеження суттєво вплинули на переговорний процес. Він був важким. Але, як бачимо, спільні зусилля всіх, хто був залучений до цієї важливої роботи дали свій результат.

Наші громадяни пройдуть обов’язкову обсервацію у спеціально визначеному для цього місці. Вони будуть забезпечені всім необхідним, зокрема, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв’язку.

Наголошую, що пріоритетом залишається звільнення всіх громадян України, які поки що залишаються незаконно утримуватися на території РФ, тимчасово окупованих територіях Криму, Луганської та Донецької областей. Робимо все можливе, використовуємо всі наявні механізми задля звільнення кожного українця.

З тимчасово окупованої території Донецької області буде повернуто 9 громадян України.

Зокрема, серед них – Віктор Шайдов. Він військовослужбовець ЗСУ. Потрапив у полон та незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області з 2019 року.

Його родичі зверталися до мене з проханням про його звільнення. Мною було передано відповідне звернення до Центру звільнення заручників при СБУ, після чого відразу розпочалася робота з його повернення», — написала Денісова на своїй сторінці в ФБ.