четвер , 28.03.2024

Великодні відправи на цвинтарях перенесуть на Зелені свята

В Івано-Франківську відбувся «круглий стіл» з духовенством

Мер Руслан Марцінків пояснив, що скликали “круглий стіл” з духовенством міста, щоби визначитися, як святкуватимемо Великдень.

Очолив розмову з боку Церкви УГКЦ архієписокп Франківський Володимр Війтишин.

Владика Війтишин наголосив, що час є тяжкий у зв’язку з коронавірусом. Тому коли приходимо до думки про свята, то будемо обмежуватися заходами карантину, які запровадила держава. Відповідні були звернення і очільника церкви Святослава.

“Будемо єднатися в онлайні”, – сказав владика Війтишин.

Молитву можемо відбути вдома. Так можемо відбути Квітну неділю і чекати Великдень.

Є звичай, коли на Паску йдуть на цвинтарі. Молитву на гробах Церква вирішила перенести на Зелені свята.

Що стосується самого процесу освячення пасок, то священики рекомендують після святкової Літургії скропити їх та інші ритуальні продукти водою, а також не забути запалити свічку.

Головне – яйце, яке треба освятити і розділити між усіма домашніми порівну, бо саме яйце є символом Воскресіння.

ПЦУ таки вирішила освячувати кошики на подвір’ї храмів – не більше, як по 10 людей. Також будуть онлайн трансляції богослужінь, повідомив канцлер Івано-Франківської та Галицької архієпархії.

Також на Страсному тижні в храмах ПЦУ дозволять приступати до Плащаниці – з дотриманням заходів безпеки, замінюючи поцілунок поклоном, на безпечній відстані і за невеликої кількості людей.

Представник Римо-Католицької церкви наголосив, що “наша мудрість має проявитися в тому, як ми будемо дотримуватися карантину”.

РКЦ закликає вірних, щоби взяли участь у Великодних літургія через інтернет, ТБ та інші канали комунікації.

У Великодну неділю католицький храм у Франківську буде відкритий для індивідуальних молитов. Але, наголосив посланець, РКЦ таки сподівається, що вірні залишаться вдома.