вівторок , 23.04.2024

Мер Івано-Франківська розпорядився вивезти ромів на Закарпаття

На такі заяви та дії Руслана Марцінківа уже відреагували правозахисники і посольство США

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область. Однак із цим завданням правоохоронці не впоралися повністю. Про це очільник міста повідомив на щотижневій оперативній нараді у вівторок, 21 квітня.

«Також цигани, ні, правильніше – особи ромської національності. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?», – цитує Марцінківа «Суспільне».

За словами начальника міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігоря Влізла, 12 осіб відмовилися їхати.

«Що значить «відмовилися»? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка ви повинні вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус – дали. Чому не запакували і не вивезли?», – поцікавився мер міста.

На оперативній нараді пролунала інформація, що правоохоронці вивезли з Івано-Франківська десятьох осіб ромської національності і на кордоні передали їх закарпатській поліції.

«Це треба другу ходку зробити», – сказав Марцінків.

Через свої висловлювання мер Івано-Франківська потрапив у скандал. Зокрема, посольство США в Києві назвало заяву мера дискримінацією.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про дискримінацію та утиски ромів з боку міського голови Івано-Франківська. Ми закликаємо українських посадовців виступити проти нетерпимості та забезпечити захист прав людини», – сказано у заяві.

На заяву мера Івано-Франківська вже відреагували правозахисники. Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої, інформує «Громадське».

Своєю чергою, як пише «Главком», посланниця толерантності ПР ООН в Україні Зола Кондур, заявила, що представникам благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» в мерії повідомили, що офіційного розпорядження «вивозити ромів» не було і, можливо, «пан мер неправильно висловився під час наради».

Правозахисниця переконана, що формальні причини пояснити ситуацію в міськраді знайдуть: «Можливо, казатимуть про неналежні санітарні умови або що вони оселилися на приватній території».

Утім, вона наголошує, що подібними діями мер Івано-Франківська порушує права людини.

«Зокрема, порушено право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання», – заявила вона.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція на підставі статі 161 ККУ відкрила справу за фактом заклику до примусового переміщення людей в Івано-Франківську.