субота , 27.04.2024

Алкоголь і варикоз: чи корисні 50 грамів для “профілактики”

Користь чи шкода від вживання спиртного при наявності варикозного розширення вен цікавить багатьох людей.

Така хвороба судин досить поширена, і навколо неї існує чимало пліток і теорій. Так, вважається, що, якщо періодично випивати 50 г коньяку чи горілки, то це начебто послужить відмінною профілактикою проблем з судинами. Але чи насправді це так?..

Профілактичні”  50 грамів: чи справді допомагають?

Поширена думка, що 50 грамів дорогого алкоголю при регулярному вживанні приносить користь.  Чимало прихильників цієї теорії посилаються на доведений судинорозширювальний ефект, яким володіють алкогольні напої.

Наочним прикладом подібного впливу алкоголю на організм служить легке почервоніння шкіри після першої ж випитої людиною чарки (хоча подібне спостерігається далеко не у кожного). Таким є перший етап дії хмелю: він дійсно розширює судини практично відразу ж після потрапляння в кров.

Але апологетами вживання спиртного для досягнення такого результату замовчується факт про другий стадії алкогольного впливу. Судинорозширювальний ефект виявляється нетривалим – потім настає звуження судинних стінок. Якщо уважно поспостерігати за особами, яка налягають на спиртне під час бурхливих застіль, можна відзначити: їх почервоніння через якийсь час проходить, а шкіра повертає собі більш звичний відтінок.

Як поводиться хміль в варикозних венах

Якщо вести мову про уражених варикозом венах, ситуація з ними в цьому плані значно небезпечніша. Такі судини покручені, а їх стінки не настільки еластичні, як у здорових. При проходженні по них крові з хмільним компонентом спроба розширення зазвичай виявляється невдалою, і судини швидко звужуються.

Варикозні ж вузли переживають ситуацію набагато важче. Тонка і ненадійна структура цих ділянок уражених хворобою вен вразлива до пошкоджень. Вони легко починають кровоточити. Ослаблені недугою судинні стінки не здатні витримати алкогольного розширення, і є ризик, що вони просто лопнуть. А адже венозна кровотеча буває досить потужною, і зупинити її поза стаціонаром майже нереально.

Безпечний мінімум

Згадувані 50 грамів не повинні сприйматися як профілактична доза. Однак саме ця величина порції алкоголю названа не просто так. Це межа допустимого для безпеки організму. Причому для організму чоловічого – для жінок цей показник удвічі менший. При перерахунку на чистий спирт 50 грамів коньяку або горілки – близько 30 мл. Перевищувати цю кількість не рекомендується. Безпечною ж межею для жінок буде 15 мл чистого спирту.

Оскільки міцність у різних хмільних напоїв відрізняється, відрізнятися будуть і їх допустимі обсяги. Так, представникам сильної статі рекомендується обмежуватися за раз 50 мілілітрів горілки / коньяку, або 500 мл пива, або 200 мл звичайного сухого вина. Для жінок ці дози складуть до 25, 250 і 100 мл відповідно.

ноги без варикозу

Спиртне рікою: чим загрожують більш рясні вливання

Надмірна любов деяких громадян до хмільних напоїв незмінно відбивається на їхньому зовнішньому вигляді. Зазвичай у тих, хто звик часто прикладатися до чарки, обличчя з помітними синьо-червоними прожилками, іноді мають навіть червоний відтінок. Ці прожилки – ніщо інше, як пошкодження від впливу алкоголю судини.

Відбувається подібне через здатність спирту руйнувати тонку жирову оболонку еритроцитів, внаслідок чого ті починають злипатися один з одним. Створювані в результаті згустки вже не можуть протиснутися в крихітні капіляри. Мережа дрібних судин, будучи позбавлена ​​кисню, гине. А з відмерлих капілярів і утворюються ті самі некрасиві червоні плями на шкірі.

Щось аналогічне відбувається і з іншими судинами в тілі. Із злиплих еритроцитів утворюються тромби, які налипають на стінках уражених варикозом вен. Організм вірним кроком йде до ускладнень – як мінімум, у вигляді трофічних виразок або тромбофлебіту.

У присутності алкоголю варикозне розширення вен прогресує. Варикоз потрібно лікувати без участі спиртного і тільки під контролем лікарів-професіоналів.