субота , 20.04.2024

Прикарпатських аграріїв попередили, що ЄС заборонив використання пестицидів на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу

Україна експортує значну частину товарів до ЄС

З метою запобігання зменшення обсягів поставок української продукції до країн-членів ЄС, вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно врахувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції, інформують в Головному управлінні Держспоживслужби в Івано-Франківській області.

Мова йде про рішення Європейської Комісії (регламенти від 10.01.2020) щодо відкликання країнами-членами ЄС протягом одного місяця всіх дозволів на засоби захисту рослин (ЗЗР), що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

Наразі Україна не є країною-членом ЄС і регламент нашою країною безпосередньо не застосовується. Однак, держава повинна відповідати законодавству про продовольство ЄС та виконувати зобов’язання щодо наближення Угоди про асоціацію, а також здійснювати необхідні дії, враховуючи тривалі процеси інтеграції.

Україна експортує значну частину товарів до ЄС, тому очікується, що переглянуті граничні допустимі залишкові межі (МДНЗР) будуть застосовуватися з жовтня 2020 року і до нашої держави. Прийняття таких жорстоких норм фактично може обмежити ввезення вітчизняної сільгосппродукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

З огляду на вищевикладене, найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності МДНЗР щодо експорту зерна та насіння, їх продуктів до ЄС – виключення застосування пестицидів на основі діючих речовин хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу як країн-членів ЄС, так і України.