п’ятниця , 29.03.2024

10 цікавих фактів з життя Тараса Шевченка

Життя і творчість основоположника української література Тараса Шевченка хоч і детально вивчається у школі, але з часом це забувається.

Тарас Шевченко

Тож у ці березневі шевченківські дні пропонуємо освіжити інформацію у форматі цікавих фактів про великого Кобзаря.  Плюс, можливо, тут почерпнете деякі біографічні дані, яких не було у шкільних підручниках.

1. Тарас Шевченко походить із козацько-бойківської родини. Прапрадід поета по батьковій лінії був кошовим писарем у козаків. А матір Катерина Бойко походила з бойківської родини, яка проживала на Прикарпатті і потім згодом переїхала у Моринці на Черкащину.

2. Навесні 1838 року російський художник Карл Брюллов намалював портрет Василя Жуковського і розіграв картину у лотерею. Виручені кошти, а це 2500 рублів, Брюллов сплатив Павлу Енгельгардту та викупив Шевченка із кріпацтва. Це якби загальновідомий факт. Але не всі учасники лотереї внесли гроші, які так щедро пообіцяли під час розіграшу. Відтак, Брюллов був змушений докласти свої кошти, щоб викупити талановитого поета і художника із кріпацтва.

3. Першими учителями Шевченка були сільські дяки Павло Рубан, Василь Губський, Петро Богорський тощо. Втім, якість освіти, яку вони дали поетові, виявилася досить високою про що свідчать успіхи Шевченка під час навчання Академії мистецтв Петербурга та в університеті міста Вільно.

4. Тарас Шевченко є автором 231-го поетичного твору та одного драматичного – п’єси “Назар Стодоля”. У доробку Шевченка як художника числиться 835 художніх творів (картини, гравюри), які збереглися до наших днів. Ще близько 300 художніх робіт вважаються втраченими.

5. “Хлопчик-сирота, ділиться з собакою милостинею під тином” – це перша самостійна олійна картина Тараса Шевченка. За неї він отримав срібну медаль другого ступеня в Академії мистецтв Петербурга.

6. Радянська пропаганда намагалася зобразити Шевченка атеїстом – постійно акцентувалася увага на зневірі поета в існуванні Бога. Втім, слово “Бог” у “Кобзареві” 1840 року видання зустрічається 630 разів. Під час заслання старообрядці, які познайомилися з поетом, вважали його мучеником за віру.

7. Калина – символ України у своєму “Кобзарі” Шевченко вжив це слово 385 разів. Загалом же у своїх творах він згадував про калину 965 разів.

8. У творчому доробку Шевченка є і, як мінімум, одна карикатура. Під час перебування на засланні в Раїмському укріпленні жіноче товариство складалося лише з двох осіб – попадя та 19-річна донька місцевого чиновника. Після отримання зарплатні офіцери гарнізону та чиновники вдавалися до масових пиятик. А після п’янства усі по черзі ходили освідчуватися в коханні до 19-річної дівчини. Відтак, Шевченко намалював карикатуру, на якій зобразив батька дівчини у позі боксера з лопатою у руках, погрожуючи при цьому усім залицяльникам, котрі вишикувалися в черзі до доньки.

9. Тарас Шевченко брав участь у двох географічних експедиціях – Каспійській та Караутській. У 1848-49 рр. він провів у морських походах сумарно 205 днів. За результатами дослідницької роботи ряд учасників експедиції були нагороджені орденами святої Анни, а Шевченкові дісталася лише зарплатня у розмірі 5 рублів сріблом.

Сам же поет походи по морю згадував з неприхованою відразою – погані побутові умови, непридатні їжа та вода, постійний мокрий одяг ще більше додали проблем зі здоров’ям, яке і так було підірване після 10-річного перебування у солдатах.

10. Тарас Шевченко займає перше місце у світі за кількістю пам’ятників, встановлених діячеві культури. Загалом їх у світі 1384, з яких 1256 – в Україні та 128 – за кордоном. Цікаво, що найбільше пам’ятників встановлено на Прикарпатті – станом на 2014 рік на Івано-Франківщині було 211 пам’ятників Кобзареві.