субота , 20.04.2024

Що кажуть вчені про секс під час пандемії коронавірусу

Експерти кажуть, що статеві стосунки можуть гарно зняти стрес у нелегкий час, але за умови, що партнери не мають симптомів коронавірусу COVID-19

секс і коронавірус

Фахівці розповіли, чи можна займатися сексом під час пандемії коронавірусу, і які ризики заразитися. Про це повідомляє The Guardian.

“Ми не бачимо моделей, які вказували б на статеву передачу вірусу. Він в основному поширюється через респіраторну форму. А дотик забруднених поверхонь вважається вторинним способом передачі”, – говорить професор і лікуючий лікар у відділі інфекційних захворювань в Колумбійському університеті, доктор Джессіка Джастман.

Інші медики також поділяють думку Джастман.

“Немає ніяких доказів того, що коронавірус може передаватися через вагінальний або анальний секс. Проте, поцілунки є поширеною практикою під час статевого акту, і вірус може передаватися через слину. Тому вірус може передаватися через поцілунки. Також є дані про фекально-оральні шляхи передачі вірусу, і це говорить про те, що аннілінгус може становити ризик заразитися вірусом “, – розповів професор Школи громадської охорони здоров’я Інституту Милкена при Університеті Джорджа Вашингтона, доктор Ка рлос Е Родрігес-Діас.

Водночас лікарі застерігають, що якщо один з партнерів вже хворий COVID-19, то кращим рішенням буде максимально дистанціюватися від нього.

“Якщо ваш партнер або ви хворі COVID-19, то ви повинні якомога довше уникати один одного. Якщо ви є можливим або підтвердженим випадком коронавірусу, в ідеалі, ви повинні ізолювати себе на сім днів після початку хвороби. У вас не повинно бути температури протягом 72 годин без застосування жарознижуючих, також респіраторні симптоми повинні покращитися “, – говорить Джастман.

Але медики відзначають, що для здорових людей, що знаходяться на карантині секс безпечний.

“Для людей, у яких немає симптомів, і які не контактували із зараженими людьми, і знаходяться на карантині в одному будинку, ситуація зовсім інша. Якщо ви живете з постійним сексуальним партнером і у вас немає симптомів, секс може бути дійсно відмінним способом повеселитися, підтримувати контакт і знімати занепокоєння в напружений час “, – розповіла епідеміолог інфекційних захворювань і професор кафедри народної медицини Гарвардської медичної школи, доктор Джулія Маркус.

Втім, експерти також поки не радять заводити нових партнерів – для цього слід все ж таки дочекатися завершення карантину.

“Рекомендація на даний момент полягає в тому, щоб залишатися вдома якомога довше і взаємодіяти з іншими людьми лише у випадках необхідності. Дотримуючись такі правила, знайомства і секс з новими партнерами буде проблематичним”, – додала Маркус.

Тим же, хто зараз не має статевого партнера експерти, радять в найближчі пару тижнів зосередитися на саморозвитку. Також це може бути відмінний час для знайомств в Інтернеті і віртуального сексу за допомогою відеодзвінків, відзначають медики.

Читайте також:
10 найбільших помилок жінок під час сексу