четвер , 28.03.2024

Селян жорстоко кинули: відмінили дотації на молодняк ВРХ

У 2020 році держпідтримкою не передбачені дотації на вирощування молодняка великої рогатої худоби (ВРХ).

Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.

До Асоціації тваринників України постійно надходять звернення від власників домогосподарств: люди скаржаться, що в селищних радах їм відмовляють у прийнятті документів на вирощування молодняка ВРХ.

Мовляв, дотації відмінено. Але в офіційних джерелах людей про це не повідомили, на сайті Мінагрополітики відповідний розділ про можливість отримання дотацій на відгодівлю ВРХ так і залишився.

Люди збирають документи, а прийшовши їх подавати – натикаються на відмову: дотації скасовано, підкреслюють в АТУ.

«Слуги народу продовжують селян методично обдирати, – коментує Ірина Паламар, голова АТУ. – Відбирають землю, відміняють дотації. І це при тому, що поголів’я ВРХ в Україні щороку знижується! Лише за минулий рік воно впало ще на 5,7%, і сьогодні в нас налічується 3143,8 тис голів ВРХ (у 2019 – було  3332,9 тис. голів). Так скоро ми зовсім залишимося без м’яса та молока. І без землі. Українці стануть наймитами у транснаціональних компаній».

Нагадаємо, у 2018 році була започаткована державна програма з відгодівлі молодняку ВРХ в особистих селянських господарствах, постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва».

Даною постановою передбачалася бюджетна допомога домогосподарствам на безповоротній основі на вирощування молодняка до 13-місячного віку у розмірі 2500 грн / голову.

Проте вже у 2019 році людям почали масово відмовляти в отриманні дотацій, а в 2020 році – їх зовсім відмінили.

Читайте також:
Держава виплатить дотацію по 2500 гривень за кожне вирощене теля