субота , 20.04.2024

Підприємцям Прикарпаття після перевірок влупили 43 млн. грн. штрафів і податків

Протягом січня-лютого 2020 року працівниками податкової служби Прикарпаття проведено 76 документальних перевірок суб’єктів господарювання

Як повідомили в головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, протягом січня-лютого 2020 року працівниками податкової служби Прикарпаття проведено 76 документальних перевірок суб’єктів господарювання, з них 31 – юридичних осіб та 45 – фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб. За результатами перевірок сума донарахованих узгоджених податкових зобов’язань склала 42,8 млн гривень.

Податківці зазначають, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість документальних перевірок юридичних осіб зменшилась на 29,5 відс., а фізичних осіб-підприємців – на 34 відсотки.

При цьому, кількість фактичних перевірок суб’єктів господарювання протягом січня-лютого поточного року збільшилась на 64 відс. і склала 59 таких перевірок, за результатами яких донараховано узгоджених фінансових санкцій на загальну суму 860 тис гривень.

Нагадаємо, відповідно до пункту 75.1 статті 75 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право проводити документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Податковим кодексом, а фактичні перевірки – Податковим кодексом та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Під час документальної перевірки перевіряється своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану-графіка перевірок.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з підстав, визначених Податковим кодексом.

Фактична здійснюється контролюючим органом з питань дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).