субота , 20.04.2024

Не красти замало: Верховна Рада відправила уряд у відставку

Верховна Рада сьогодні, 4 березня, звільнила Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра.

“За” проголосували 353 народних депутатів. Відставка прем’єр-міністра автоматично тягне за собою відставку всього уряду.

Заява про відставку Гончарука з’явилася у парламенті напередодні, пише Панорама з посиланням на Українську правду.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи у Верховній Раді, заявив, що уряд Олексія Гончарука не зміг впоратися із поставленими завданнями.

Зокрема президент розкритикував дії уряду щодо боротьби із контрабандою, високі премії в Кабміні, падіння промисловості за останні місяці.

“Всі чудово розуміють головне питання. Це діяльність Кабінету міністрів України. Давайте будемо об’єктивними. Цей уряд має здобутки. Це зниження інфляції, облікової ставки НБУ, боротьба з тіньовими ринками, зокрема гральний бізнес та нелегальні АЗС, приватизації держпідприємств, які розкрадалися всі ці роки.”  – зазначив глава держави.

Але правда в тому, що сьогодні українцям цього замало. – продовжив Зеленський. – І це правда. Але не красти замало. Це уряд нових облич, але облич замало. Потрібні нові мізки та нові серця. Цей уряд знає, що робити, але знати замало. Потрібно дійсно дуже багато працювати. Ми повинні визнавати помилки. Є враження, що економіка брала розгін, але спіткнулась і ризикує проїхатися обличчя по землі. За два місяці після нового року невиконання держбюджету майже 16 млрд гривень. 13 із них це провал надходжень від митниці. Бізнес приречено сигналізує, що контрабанда не зникла”.

Зеленський заявив, що контрабанда “відправила митницю в нокаут”. Він також сказав, що інший біль це падіння промисловості на 5% четвертий місяць поспіль. Зеленський наголосив, що уряд провалив комунікацію із місцевою владою і людьми, через що люди заплуталися із платівками у січні і у лютому. Також він обурився зарплатами і преміями членів Наглядових рад.

Водночас, в кінці своєї промови президент заявив, що йому “не соромно за цей уряд”. Він сказав, що уряд Гончарука “зробив найбільше з усіх урядів України”, але, на думку Зеленського це мінус попереднім складам уряду, а не плюс нинішньому.

Нагадаємо, Верховна Рада 9 скликання проголосувала за призначення прем’єр-міністром Олексія Гончарукана своєму першому засіданні 29 серпня.

На Банкову його привів Андрій Богдан, який очолив Офіс президента. Справи прем’єра різко погіршились, коли у кріслі глави ОП Богдана змінив Андрій Єрмак.

Гончарук також став жертвою “зливу”. У мережу виклали аудіозаписи нібито з його наради. На одній з них голос, схожий на прем’єра, визнає, що не компетентний в економічних питаннях. Також каже, що у президента Зеленського “примітивне розуміння економічних процесів”.

Гончарук у січні навіть прийшов до Ради і заявив, що подав президенту заяву про відставку. Пізніше Офіс президента оприлюднив відео, на якому Зеленський розмовляє з Гончаруком і погоджується “дати йому другий шанс”.

Водночас зараз до останнього Гончарук заперечував, що подасть у відставку.