п’ятниця , 29.03.2024

У неділю переходимо на літній час

П’ять порад – як підготувати свій організм?

В ніч з 28 на 29 березня о 3 ранку стрілки годинника в Україні переведуть на годину вперед. Як пережити перехід на літній час з мінімальними наслідками для здоров’я?

Перехід на літній час — не просте випробування для організму. Звикнувши до одного режиму сну, багатьом складно швидко перебудуватися до іншого розпорядку. Брак вітамінів і тривала відсутність сонця негативно впливають на імунітет людини. А тут ще й переведення годинників на літній час, від якого Україна все ніяк не може відмовитися.

Хвороби серцево-судинної системи і схильність до депресії – якщо один з цих випадків ваш, то ви знаходитеся в групі ризику, повідомляє Панорама Прикарпаття з посиланням на НВ.

Ось що потрібно знати про потенційні небезпеки.

  1. Згідно з низкою досліджень, в перші дні після переведення стрілок різко зростає кількість інфарктів і самогубств.

Перше пов’язане зі зміною тривалості сну. Уникнути небезпеки можна, спробувавши плавно підлаштувати свій режим дня під перехід на літній час.

  1. В цей період зростає кількість самогубств. Коли у ослабленого організму віднімають час сну — це стає одним з факторів загострення.

Якщо ви схильні до депресії, постарайтеся максимально скоротити кількість стресових ситуацій у своєму житті в цей період, адже будь-яка з них може зіграти роль «спускового механізму».

  1. За статистикою, в перший день після переведення стрілок зростає кількість дорожньо-транспортних пригод.

Якщо ви відчуваєте, що схильні до стресів і в цілому схильні нервувати від браку сну, постарайтеся не сідати за кермо.

В цілому в перші дні після переходу на літній час краще постаратися уникати стресових ситуацій і відповідальних справ.

  1. Найкращий спосіб захистити від негативних наслідків переведення стрілок годинника на літній час є сон.

За кілька днів до майбутнього переведення годинників краще почати лягати спати раніше. Хоча б на 15 хвилин, а краще на півгодини.

Також в цей період рекомендується уникати денного сну і не пити кави в другій половині дня.

  1. Поживний сніданок і прогулянка відразу після того, як сонце зійде, допоможуть «включити» в організмі потрібний час.

Під поживним мається на увазі сніданок з великою кількістю калорій і поживних речовин. З’їжте омлет з беконом, вівсянку, випийте склянку молока або соку.

Прогулянка тривалістю щонайменше 20−30 хв теж не завадить.

Щільний сніданок і прогулянка допоможуть організму адаптуватися до нового розпорядку дня. У цей день особливо важливо постаратися провести якомога більше часу на свіжому повітрі.

А в цілому, як відзначають медики, на адаптацію після переведення годинників на літній час може знадобитися не менше тижня.

Нагадаємо, що влітку 2018 року жителі Євросоюзу під час онлайн-голосування підтримали скасування сезонного переведення стрілок годинника, при цьому, більшість з опитаних проголосували за відмову від зимового часу.

Після голосування Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в 2019 році відмовитися від сезонного переведення стрілок годинника і в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійний.

Згідно з пропозицією ЄК, останній обов’язковий перехід на літній час відбувся в неділю, 31 березня 2019 року, країни, що вибрали літній час в якості постійного більше не будуть переводити стрілки годинника. Держави-члени, які бажають назавжди залишити зимовий час, в останній раз переведуть стрілки годинника на годину назад в неділю, 27 жовтня 2019 року.