четвер , 25.04.2024

На Прикарпатті створено комісію, яка надаватиме статус УБД місцевим добровольцям

Статус учасника бойових дій вже отримали 157 добровольців з Прикарпаття. Правда, лише на місцевому рівні.

Про це кореспондентам Суспільного повідомив головний спеціаліст відділу Міністерства у справах ветеранів в області Володимир Веркалець, передає Панорама Прикарпаття.

За його словами, зараз в міністерстві створена комісія, яка розглядатиме питання надання бійцям добровольчих угрупувань статусу УБД на загальнонаціональному рівні.

Ігор Лукинів – учасник Революції Гідності. На Майдані в Києві був з грудня 2013 руку. У 2014-му розпочав волонтерську діяльність. Крім того, він – голова ГО “Спілка волонтерів Прикарпаття”, яка допомагає реабілітаційним центрам для бійців АТО, госпіталям та сиротинцям. Щомісяця Ігор Лукинів разом з іншими волонтерами їздить на передову, щоб передати бійцям їжу, одяг та інші необхідні речі.

“Тут крупи, вода. Ми раз в місяць 3-4 тонни веземо на передову. Не веземо на другу, третю лінію, суто на “нульовку” веземо хлопцям. Зідзвонюємося, що потрібно, і раз в місяць веземо”, – каже очільник “Спілки волонтерів Прикарпаття”.

Наприкінці 2015-го року Ігор Лукинів став добровольцем тактичної групи “Сапсан”. В її складі воював в Авдіївці, Маріїнці, Зайцевому. Каже, за весь цей час матеріальну допомогу отримував лише від місцевої влади. На загальнонаціональному рівні статус “доброволець” жодних пільг не передбачає.

Ігор Лукинів розповідає: “Один раз зверталися на День Незалежності. Там сказали, що всім учасникам АТО надають допомогу до свята – 1000 гривень. Ми звертались, і нам сказали, що добровольці не підпадають під цю програму. Ми перші в 2014-му році були. Добровольці перші стали на захист територій України. А тепер добровольці вже не потрібні”.

Волонтер розповідає, що зараз готують документи, щоб 87 членів тактичної групи “Сапсан” могли отримати статус учасника бойових дій.

Водночас сотник четвертої резервної сотні Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Петро Мазепа називає закон, який регулює надання статусу учасника бойових дій добровольцям, політичним. За його словами, не всі бійці добровольчих угруповань зможуть отримати такий статус:

“Там потрібна довідка з антитерористичних центрів, яку видає СБУ або МВС. Або юридично оформлені в нотаріуса свідчення учасників бойових дій, які говорять про те, що ми з ними брали участь у бойових діях. Більшість наших бійців не зможе отримати таких свідчень. Є декілька причин. Перша – я цілий 2014-й рік відбув там і не пам’ятаю ім’я жодного “зесеушника”. Друга – на початку так званої війни не було війни і законів про АТО і ООС”.

Визнання добровольців учасниками бойових дій на місцевому рівні відбулося в 2016-му році. Пільги та матеріальну допомогу вони отримують тільки з обласного бюджету.

“Вони отримують одноразову допомогу з обласного бюджету в розмірі 5000 гривень, а також отримують щомісячну добавку – 500 гривень. Зараз при Міністерстві у справах ветеранів створена міжвідомча комісія, яка буде розглядати дане питання і приймати рішення щодо надання статусу чи відмови. Ми проводимо широку інформаційну політику щодо того, які потрібно зібрати документи”, – пояснює головний спеціаліст відділу Міністерства у справах ветеранів в області Володимир Веркалець.

Читайте також: У вівторок на Донбасі загинули троє українських військових